KONCEPCIÓ, a „NYITOTT ABLAK-Képekben a szót és szavakban a képet” című projekthez
2020. 09. 23.

A RIT szervezésében és a KVIT-el (Kovács Vilmos Irodalmi Társaság) együttműködve egy új projekt indul útjára a kárpátaljai magyar írókat, valamint képző- és iparművészek közötti együttműködésre építkezve. A közös projekt kiindulópontja a képző- és iparművészeti, valamint irodalmi műfajok közötti kapcsolatok feltérképezése, kiépítése és fejlesztése.

A projekt beindítása érdekében műhelymunkát tartott a RIT és KVIT 2020. szeptember 19.-én a II.Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében. A műhelymunkán 17-en vettek részt:

  1. Hidi Endre - keramikus, szobrász, RIT
  2. Hidi Endre - keramikus, szobrász, RIT
  3. Gogola Zoltán- festőművész, RIT
  4. Kalitics Erika- festőművész, RIT
  5. Kopriva Attila – festőművész, RIT
  6. Villásek Tibor – festőművész, RIT
  7. Szocska László – szobrász, RIT
  8. Réti János – grafikus, festőművész, RIT
  9. Tóth Róbert- festőművész, RIT
  10. Kulin Ágnes- festőművész, RIT
  11. Shrek Tímea – író, KVIT
  12. Marcsák Gergely – író, KVIT
  13. Kovács Eleonóra – író, KVIT
  14. Csordás László – író, KVIT
  15. Nagy Tamás – író, KVIT
  16. Szabó Kata – író, KVIT
  17. Szolijenko Ildikó – titkár, RIT

A rendezvény kezdetén Kulin Ágnes felvázolta a projekt koncepcióját, ami rövidített változatban ITT letölthető. Az előképekként felmerült kiadványokról, könyvekről és alkotásokról beszéltek a résztvevők, amelyek hasonló gondolatmenet mentén jöttek létre és példaértékűek lehetnek a projektben résztvevők számára. A résztvevők ezeket a publikációkat jelképesen összegyűjtötték a projekt könyvtárába-könyvespolcára, amit folyamatosan bővítenek majd a későbbiekben.

A koncepció együttes megbeszélése után először a RIT mutatkozott be: a Társaság történetét és céljait összegezve pár szóban Kulin Ágnes, maj a Főiskola Győr termében található RIT gyűjtemény alkotásainak kiegészítéseként egy ppt-s előadásban mutatta be a RIT-ben alkotó művészeket.

Egy rövid kávészünet után, amely során közelebbről is megtekinthették a képeket és a Veres Péter gyűjteményt a Főiskola épületében a KVIT elnöke, Csordás László vette át a szót, aki összefoglalta a Kárpátaljai Magyar Irodalom történetét és térképét, valamint a KVIT  alapításának körülményeit és alapvető tevékenységét foglalta össze, a megjelent Tagok pár szóban egyénileg is bemutatkoztak és felolvasták verseiket és novelláikat a résztvevőknek. A műhelymunka további részében a szervezetek közötti együttműködésről esett szó, az egyéni elképzelések és a projektben rejlő lehetőségek megbeszélése baráti beszélgetés formájában folytatódott.

Az Írószövetséggel elkezdett együttműködés mellett, a  RIT  30 éves fennállása kapcsán és a karantén helyzethez igazodva  több új projektet is útnak indít ebben az évben, amiről Kulin Ágnes számolt be a műhelymunka napján:

https://www.youtube.com/watch?v=Rj0DY-dC7O8&ab_channel=TV21Ungv%C3%A1r

 

További összefoglalók az eseményről:

https://karpatalja.ma/kultura/kulturalis-hirek/kozos-muhelymunkat-szervezett-a-rit-es-a-kvit/

https://kiszo.net/2020/09/22/kepekben-a-szot-szavakban-a-kepet/

http://life.karpat.in.ua/?p=30036&lang=hu

 

© 2018 rit.uz.hu - all rights reserved
powered byForweb - Webáruház készítés