Oh, Kárpátok! Ha beszélni tudnátok… Villásek Tibor kiállítása
2018. 02. 20.

Villásek Tibor kárpátaljai festőművész „Oh, Kárpátok! Ha beszélni tudnátok…” című tárlatával, ötvenedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Kárpát-haza Galéria. A kiállítás március 1-jéig tekinthető meg.

Villásek Tibor számára születése óta természetes volt az alkotás. Nagyapjának, Erdélyi János festőművésznek, édesapjának, Villásek Rudolf festőművésznek és nagyapja testvérének, Erdélyi Béla festőművésznek köszönhetően, olyan környezetben nőtt fel, ahol a művészettel való találkozás mindennapos volt. Ez a családi környezet megalapozta festői pályáján való elindulását és vezette munkásságának kibontakozását napjainkig.

Festőként főként tájképeket, csendéleteket készít. A naturalista, impresszionista, posztimpresszionista stílusok, és a kárpátaljai festőiskola hagyományai nyomán alakította ki egyéni stílusát. Kárpátalja, a Kárpátok és az azt körülvevő természet festői szépsége egy életre elegendő témát és ihletet adtak számára. Ábrázolásmódja az élet szeretetét hirdeti. Vásznain ragyogó színekkel jelenik meg az őt körülvevő táj szépsége, alkotásaiból sugárzik az optimizmus.

Megnyitóbeszédében Szász Jenő kifejezte abbéli örömét, hogy ilyen hosszú ideje töretlen a galéria és a kiállítások népszerűsége, valamint elmondta, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kezdeményezése, hogy a kortárs képzőművészet terén is tovább mélyítse a nemzetegyesítés medrét, immár tartós sikernek könyvelhető el. Villásek Tibor művészetével kapcsolatban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke rámutatott, hogy a festőművész alkotásai a kárpátaljai iskola legnemesebb értékeit hordozzák magukban.

Őry László szerint a kiállított műalkotások, tájképek nemcsak pusztán külső utánzatai, reprodukciói az ábrázolt témáknak, hanem bennük van a festőművész szelleme, benső látása is. „Az igazi tájképfestő az, akinek alkotásain keresztül a látszólag külsőleges és élettelen természeti környezet valami többnek és magasabbnak a kifejeződésévé válik” – szögezte le a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke szakmai megnyitóbeszédében.

Forrás: nski.hu

© 2018 rit.uz.hu - all rights reserved
powered byForweb - Webáruház készítés