Hamarosan elkészül Matl Péter legújabb alkotása
2022. 04. 23.

Napjaink művészeinek nem könnyű őszintének lenni, és a mai képi áradattól – amennyire lehet – függetlenül és önmagukból merítkezve alkotni. A munkácsi Matl Péter szobrászművész szülőföldjétől a tengerentúlig megtalálható művei hitelesen ábrázolják az eredetiség és a formaérzék ötvöződését. A négy évtizedet is meghaladó munkássága során számos országos és nemzetközi kiállításon, szimpóziumon vett részt, neve ezáltal a világ számos országában cseng ismerősen. Vidékünk eminens szobrásza a jelenlegi

Olekszandr Hvaszta, a Szolyvai Görögkatolikus Egyházközség parochusa 2019-ben ismerkedett meg Matl Péterrel és munkásságával a Királyfiszálláson található Kvitka Polonini Szanatórium bázisán megrendezett szobrásztábor alkalmával. Az első találkozásukat követően hamar eldöntötte, hogy felkéri templomuk kőből megálmodott ikonosztázának elkészítésére.

„Megérintett a tehetsége. Azt szerettem volna, ha az egyházközségünk templomába tervezett ikonosztáz kőből készült volna el. Ezt a kezdeményezést az akkori főpásztorunk, Milan Šašik is támogatta, és áldását adta a kivitelezésre. A munkálatok anyagi fedezését a Kvitka Polinini Szanatórium igazgatója, Pavlo Haninec vállalta magára” – foglalta össze a történet hátterét Olekszandr Hvaszta parochus, majd hozzátette: „Az ötlet megfogalmazása és a kivitelezés között közel két év telt el. Most már láthatjuk a templomunk ékét, amely teljesen egyedi, hiszen szinte teljes egészében kézzel készült. A jövőben ez az ikonosztáz nemcsak a mi templomunk vagy egyházközösségünk, hanem az egész Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye és Kárpátalja dísze lesz.”

A templom majdnem 19 évig épült kizárólag az egyházközség híveinek a támogatásából. A közösséghez másfél ezer család tartozik, akik számára nagyon fontos volt, hogy a sokoldalú és elismert művész alkotja meg templomuk ikonosztázionját. A tervek csaknem fél évig készültek annak érdekében, hogy a szobrász minden részletet alaposan kidolgozzon.

Matl Péter elmondta, hogy egy igényes és egyben rendhagyó, kőből készült ikonosztázion elkészítésére kérték fel, melyet üvegmozaikból készült ikonok ékesítenek. Mind az előmunka, mind a kivitelezés magas fokú hozzáértést és sokszor túlfeszített munkát követelt. „Azt kérték, hogy bizánci stílusban legyen az ikonosztáz, úgyhogy igyekeztem ebben a stílusban átélni a formai világomat” – mutatott rá a szobrász, majd rátért az ikonosztáz részleteire, bemutatva Szent Miklós, Szűz Mária, Jézus Krisztus, valamint a templom titulusának szimbólumait. Az ikonosztáz felső részén egy fríz motívum található szőlőindákkal és angyalokkal. A szentélyhez vezető kapu Szűz Máriát, Jézus Krisztust és Keresztelő Szent Jánost ábrázolja.

„A terveket körülbelül fél évig készítettem, melyek minden kis részlete direkt ehhez az ikonosztázionhoz készült. Tudni kell róla, hogy ez egy négy centiméter mély kézi kőfaragás, tehát ez gép nélküli faragás tulajdonképpen, ahogy régen autentikusan az öreg mesterek faragtak. A domborműveknél látjuk, hogy egy sötét árnyék van mögöttük, ez azt jelenti, hogy alá van vágva, alá van faragva, mint a régi görög faragásokon. Ezáltal majdnem szoborszerű, majdnem háromdimenziós a dombormű. Ez az árnyék nem jelenik meg, ha nincs alávágva” – magyarázta Matl Péter. Elmondta azt is, hogy nagy örömére fia, Árpád is segítségére volt a dombormű készítésében.

Az alapanyag a Vinnicja megyei Jampiljből érkezett. Ugyanebből az anyagból dolgoznak az általuk szervezett szobrásztáborokba érkező művészek is. Ez egy időt­álló és meglehetősen erős anyag. Nagy technikai bravúr volt a kapu fölött található boltív elkészítése, amelybe egy acélidom lett végig belehegesztve, melyet hozzákötöttek a két oldalsó betonfalhoz. Az üvegmozaikot Vaszil Hanics ungvári képzőművész készítette, akinek munkája a templom bejáratánál található Szűz Mária-mozaik is.

„Ez egy drága, nagyon míves ikonosztáz Isten dicsőségére és az emberek javára” – fogalmazott Matl Péter.

Az apró részletek tökéletesítése után a szobrászművész elkészíti a kapukat is, így hamarosan teljes pompájában díszeleg majd a szolyvai görögkatolikus templom ikonosztáza.

TV21 Ungvár/CsA

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés