Megnyílt Homoki Gábor kárpátaljai festőművész kiállítása
2020. 02. 09.

Homoki Gábor leginkább realista stílusban alkot, de közel áll hozzá az impresszionizmus és expresszionizmus is. Kedvenc témái a tiszai táj, az öreg házikók, utcaképek, csendéletek, a hit témái, a Krisztusi megváltás, az evangélium. Alkotásain felfedezhetőek a kerámiaművészetre jellemző stílusjegyek, a kompozíciós egyszerűség, a stilizáció, a dekorativitás. Szuggesztív alkotóereje, keresztény hitvallása, lélekemelő önkifejezésmódján keresztül egyedi világot tár elénk.

Fejes Norbert megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a Kárpát-haza Galéria hetedik évadát nyitja meg; a hetvenharmadik külhoni magyar képzőművész bemutatásával is azt hirdetve, hogy a magyar kultúra nem függ politikai határoktól, hanem egy és oszthatatlan. Elmondta továbbá, hogy a festőművész szülőfaluja, Tiszapéterfalva nem ismeretlen az Intézet számára, hiszen az NSKI az elmúlt években több helyi rendezvényben is szerepet vállalt, mint például a Kárpátaljai Református Egyházkerület Családi Csendesnapja, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet találkozói, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület gyereknapja vagy a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének kiállítása.

Erfán Ferenc hangsúlyozta, hogy Homoki Gábor a kárpátaljai festőművészet ötödik generációjához tartozik, aki olyan helyen született, ahol a szocializmusban is igyekeztek megtartani a magyarságot, a magyar kultúra, népzene, néptánc oktatása akkor is folyt, amikor más helyeken megszűntették azt. Szakmai életútját tekintve, a helyi középiskola elvégzése után az ungvári Erdélyi Béla nevét viselő főiskolán szerzett diplomát, később a Lembergi Művészeti Akadémia kerámia szakán tanult. Festészetével kapcsolatban kiemelte, hogy nem hasonlít egyik nagy elődje munkásságához sem, mégis látszik rajta, hogy a kárpátaljai iskola része.

Végül Homoki Gábor köszönte meg a lehetőséget a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek. Mint mondta, ajándék számára ez a nap, hiszen nincs nagyobb öröm egy művész életében, mint hogy a művészterem magányában készült alkotásokat bemutathatja, főleg Budapest szívében.

Forrás: nski.hu

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés