Otthon a világban - Újabb stációkkal bővült a szoborút
2020. 09. 26.

Egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő a Pro Arte Munkács civil szervezet (elnöke Matl Péter), amikor 2014-ben vidékünkön megszervezte az első szobrásztábort. Tette ezt azzal a céllal, hogy tágabb régiónkban, amely felöleli Magyarország, a történelmi Galícia és a velünk szomszédos Szlovákia, Lengyelország és Románia térségeit, szoborutat létesít. Méghozzá úgy, hogy az évente megrendezett szimpóziumokon elkészült alkotásokat az említett térség településeinek ajánlja fel. Az elmúlt hat év alatt

Az idei szobrásztábor jó érzékkel a családot helyezte a középpontba. Az első helyszínen, Macsolán a református templom melletti parkban felállított fémből készült szoborról maga az alkotó, ifj. Hidi Endre beszélt.

A különböző méretű félköríves koncentrikus kört alkotó, enyhén egymás felé dőlő fémlemezek a család biztonságot nyújtó, óvó szeretetét szimbolizálják, hangsúlyozta a művész. A gótikus formák a család szentségére utalnak, a kisebb méretek pedig a különböző nemzedékeket jelenítik meg, és egyben a folytonosságról, a gyarapodásról szólnak. 

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja azt hangsúlyozta, hogy

nemzeti kormányunk minden olyan törekvést támogat, amely a határon túli nemzetrészek identitásának megőrzését, a lokálpatriotizmust, az otthon való boldogulást segítik elő. Márpedig mindehhez nagyban hozzájárul a rendezett környezet, valamint a köztereken álló színvonalas műalkotások.

Ezek nem csupán az itt élők szépérzékét finomítják, egyszersmind az otthonosság érzetét is növelik. Ne feledjük el azt sem, hogy egy-egy rendezett környezetben elhelyezett szobor, annak látványa, nem csupán a helybéliek számára jelent a mindennapok során felüdülést, emellett turistacsalogató vonzereje sem elhanyagolható. 

Matl Péter, a szobrásztáborok megrendezésének ötletgazdája annak a reményének adott hangot, hogy a folyamatosan bővülő szoborút hozzájárul annak a kulturális régiónak a megteremtéséhez, amely vidékünket a legkedveltebb turisztikai térségek sorába emeli.

Sebestyén Róbert, Macsola polgármestere megköszönve a szobor készítőjének felajánlását, arról szólt, hogy az elképzelések szerint a szobor körül hamarosan rendezett park és játszótér létesül.

Tiszacsoma központjában, a szoboravató ünnepség második helyszínén Matl Árpád, a Pro Arte Munkács projektmenedzsere beszédében azt emelte ki, hogy

a kárpáti régióban folyamatosan új stációkkal bővülő szoborút igazi európai kezdeményezés. 

Szilágyi Mátyás főkonzul a szoborút kapcsán arra emlékeztetett, hogy

egy-egy, a településeinken felavatott köztéri alkotás nem csupán mindennapi szellemi-esztétikai élményt nyújt az ott élők számára, hanem egyben fontos identitásfejlesztő tényező is. Az összetartozás érzése mellett a megmaradásba vetett hitet is erősíti.  

Korzs Bogdan, a Tiszacsomán felállított, homokkőből faragott mű alkotója arról beszélt, hogy a szobor voltaképpen egy megszelt körtét ábrázol. Maga a körte forma a női testet vetíti elénk, amely, tudjuk, hogy a termékenység megtestesítője. A körtében látható hét mag hét gyermeket vizionál.

Matl Péter annak a reményének adott hangot, hogy

ezek a modern alkotások remélhetően sokat segítenek az itt élő fiataloknak abban, hogy befogadják az új, modern művészi formanyelvet, hogy a modern esztétika mindennapi életük részévé válik.  

A szervezőknek és a szponzoroknak Kovács Szvitlana, Tiszacsoma polgármestere mondott köszönetet. Végül Jancsik Szilveszter tanuló a család fontosságáról megfogalmazott gondolatokat tolmácsolta.

 

Eszenyi Gábor

Forrás: 

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés