Megnyílt ifj. Hidi Endre kiállítása a Kárpát-haza Galériában
2020. 02. 16.

Ifj. Hidi Endre alkotásaiban igyekszik a természet és az emberi jellem összehangolására, melyeket figurális, stilizált és absztrakt kivitelezésben jelenít meg. Foglalkoztatja a külső és belső tér kérdése, törekszik az anyagtalan tér és a benne elhelyezkedő anyag egyenrangúvá tételére, keresi a pozitív és negatív váltakozásából, egymás közötti viszonyából adódó dinamizmus formai sokszínűségének lehetőségeit.

Kővel, fával, agyaggal és bronzzal dolgozik, szívesen ötvözi a hagyományost a modern megjeleítéssel.

Dr. Péti Márton megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy ifj. Hidi Endre édesapja, id. Hidi Endre is bemutatkozott már a Kárpát-haza Galéria kiállítás-sorozat keretein belül. Elmondta továbbá, hogy a fiúgyermek sorsfeladata túlnőni az apán. Az apának pedig abban kell segíteni, hogy fia meghaladhassa őt, nem csak a hivatásában, de az élet minden területén. Nehéz, ugyanakkor nemes feladat ez mindkettejük számára: a fiú felnő az apához, de az apa is felnő fiához… – szögezte le az NSKI elnökhelyettese.

Szobrai finoman hangoltak, megmutatják, hogy ellentétben a sztereotípiákkal, vidéken nem csak egyféleképpen lehet fát faragni – fejtette ki Gálhidy Péter, hozzátéve, hogy ifj. Hidi Endre művészetében az organikus, absztrakt formai hagyomány él tovább, amely héjszerűen kinyílik, mintha egyszerre látnánk külsőt és belsőt, az embert alkotó lélek és test egymástól elválaszthatatlan minőségi viszonyát.

Forrás: nski.hu

© 2018 rit.uz.hu - Усі права збережено
powered byForweb - Webáruház készítés