Születési idő és hely: 1998.03.23, Ukrajna, Kárpátalja, Nagyszőlős

Lakhely: Ukrajna, Kárpátalja, Tiszapéterfalva

Elérhetőség: kutasi.csaba13@gmail.com

Rövid, videó életrajz

Kutasi Csabának hívnak, 1998. március 23-án születtem Kárpátalján a Nagyszőlősi járási Tiszapéterfalván.  2004-ben a Tiszaújlaki ukrán általános iskola megkezdése után a szüleim beírattak rajzszakköre. Rajztanárom biztatására 10 évesen jelentkeztem a Tiszapéterfalvi művészeti iskolába. Ekkor kezdtem el igazán a ceruza és az ecsetkezelés fortélyait.

A középiskola elvégzése után felvételíztem az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Koledzsbe iparművészet szakra, ahová sikeresen felvettek. Négy év után 2018-ban sikeresem befejeztem a koledzset és még abban az évben felvételt nyertem az Ungvári Művészeti Akadémiára, ahol 2020 nyarán sikeresen megvédtem a BSc diplomám. Jelenleg is az Ungvári Művészeti Akadémia hallgatója vagyok, idén kezdtem az Msc képzést, Képzőművészet szakon.

Részt vettem már számos művészeti rendezvényen, kiállításban és szerencsém volt egy önálló tárlatot is megnyitni nemrég.

Tavaly nagy örömömre szolgált elnyerni a Révész Imre Társaság ösztöndíjat, ahol ismert Kárpátaljai Magyar Művészekkel volt szerencsém kiállítani két festményem.

 

Art Poetica

Inkább „műhely festőnek” mondanám magam, szeretem a munkám megtervezni, vázlatokat csinálni hozzá, hasonlók. Foglalkozom mind grafikával, úgy festészettel is. Ha választanom kellene, (amit szerencsére nem kell) inkább a grafikát mondanám magaménak, úgy gondolom, ott jobban meg tudom mutatni a saját stílusom, jobban ki tudok teljesedni. Többnyire realista stílusban próbálok alkotni, ebből a műfajból is inkább a portrékat, emberi alakokat, zsánerképeket kedvelem jobban.

Saját bevallásom szerint kicsit kilógok a tiszaháti festőművészek sorából, (ha mondhatok ilyet) míg a „többség” a tájat és annak különböző aspektusait igyekszik bemutatni, én inkább a tájban élő, síró-nevető embert veszem górcső alá. Az emberi mozdulatok, arcok adnak ihletet nekem. Pont ezért a vonatban, buszon, egy bárban ülve  vagy akár kint a városban járkálva, bárhova is megyek, mindig viszek magammal egy ceruzát és egy kis vázlatfüzetnek, amibe aztán mindenhol tudok skicceket készíteni. Akár a munkából hazafelé utazó fáradt idős bácsiról, úgy a bárban a kávéja mellet ülő csinos hölgyről.

Remélem a tudást, amit szerzek, sokféle téren fogom tudni kamatoztatni, és az elképzeléseim valósággá válnak, mert a hivatásom lesz a hobbim, és ettől nem is kell több a jó munkához.

 

© 2018 rit.uz.hu - all rights reserved
powered byForweb - Webáruház készítés