Kitüntették Hidi Endre keramikust
2021. 06. 25.

Magyarország Miniszterelnöke 2020-ban Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat adományozott Hidi Endre keramikus művésznek a kárpátaljai magyar képzőművészetben elért kiemelkedő színvonalú alkotói tevékenységéért, illetve a kárpátaljai magyarság megmaradásáért és a magyar közösség érdekében folytatott közéleti tevékenysége elismeréséül.

A kárpátaljai magyar képzőművészeti és kulturális életben kiemelkedő helyet foglal el a nagydobronyi születésű Hidi Endre keramikus művész. Munkásságában a népművészetre, mindenekelőtt a magyar és a kárpátaljai fazekasmesterség hagyományaira támaszkodik. Ezzel egyidejűleg merít a modern professzionális szobrászat eszköztárából is. Kerámiáit tiszta dekoratív színekkel díszíti. Életpályáját, képzőművészeti tevékenységét több díjjal, kitüntetéssel ismerték el. Számos magyarországi, ukrajnai és nyugat-európai városban van egyéni illetve csoportos kiállítása.

Kiemelkedő képzőművészeti munkássága mellett méltatni szükséges Hidi Endre kiemelkedő közéleti tevékenységét is. 1989-ben alapító tagja volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Nagydobronyi Alapszervezetének, amelynek mai napig is aktív résztvevője, szervezője, 1999-től a KMKSZ választmányi tagja. Mindig fontosnak tartotta Nagydobrony és az Ung-vidék magyar közösségének sorsát, elkötelezett és kiáll minden olyan ügy mellett, amely a kárpátaljai magyar közösség érdekeit szolgálja.

A járványügyi helyzet miatt a díjat idén Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője június 25-én Beregszászban, a Rákóczi-főiskola diplomaosztóján adta át.

 

Kárpátalja.ma

© 2018 rit.uz.hu - all rights reserved
powered byForweb - Webáruház készítés