Munkácson mutatták be a Matl Péter munkásságát feldolgozó kötetet
2022. 10. 13.

A Munkácsy Mihály Magyar Házban mutatták be a kárpátaljai közönség előtt először a Munkácsy Mihály-díjas Matl Péter kárpátaljai szobrászművész munkásságát feldolgozó kötetet október 6-án.

Az életműalbum a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg. Előszavát Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke írta, szerkesztője Sárba Katalin, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kulturális osztályvezetője. A kötet ünnepélyes bemutatójára március 31-én Budapesten került sor.

A Matl Péter közel négy évtizedes munkásságát bemutató, csaknem 300 oldalas kötet a művész életútjának eddigi állomásait, meghatározó, megannyi tematikájú, fából faragott, kőbe vésett és agyagból vagy bronzból megmunkált alkotásait tárja elénk. Az általa képviselt művészet egyszerre állít emléket őseinknek a magyar történelem legjelentősebb helyszínein: Vereckétől Munkácson, Tiszacsomán, Tiszaújlakon át Ópusztaszerig, s a magasztos múltra reflektálva állít példát nemzedékünk és a jövő nemzedékei számára.

A Munkácsy Mihály Magyar Ház dísztermében tartott kötetbemutatón elsőként Tarpai József igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Cseh Áron ungvári vezető konzul mondott köszöntőbeszédet. „Örömteli pillanat ez azért is, mert a nehéz idők ellenére mi, itt jelenlévők átélhetjük a békés összetartozás örömét. Hiánypótló műről van szó, mert érthetetlen okokból eddig még komolyabb kiadvány nem készült Matl Péterről, egy olyan művészről, akinek szobrai állnak a környező országokban, Nyugat-Európában, de még Japánban, Brazíliában és az Egyesült Államokban is” – fogalmazott a diplomata.

2021 augusztusában jelent meg a TV21 Ungvár munkatársai, Debreceni Kamilla és Balla Béla által készített Kőbe vésve című, Matl Péterről szóló portréfilm. A kötetbemutatót megelőzően levetítették a díjnyertes filmet, melyben a művész saját gondolatai által kalauzolja el világába a nézőt.

Ezt követte a Popovics Béla helytörténész által vezetett panelbeszélgetés, mely kiegészítette Matl Péter életútjának történetét, kiemelve a művész számára kulcsfontosságú eseményeket, a benne legnagyobb hatást kiváltó embereket, a család és az Istenbe vetett hit megrendíthetetlen erejét. Matl Péter festészetén belül is szerteágazó alkotó, elsősorban azonban mégis szobrász, s köztéri szobraiban minden esetben fellelhető hitvallása.

„Több művészt ismerek, de nála érzem nagyon-nagyon azt – talán a legjobban mindazok közül, akiket ismerek –, hogy egyrészt van egyfajta professzionizmus, nagy mértékű művészi igényesség önmaga felé, de ezen túl mély alázatot érzek benne, amikor megfogalmazódik benne egy alkotás, és kezébe kerül egy kő, egy fa, s nem azzal kezdi, hogy ráveti magát az adott anyagra, hanem elkezdődik egy dialógus, egy párbeszéd az anyag és közte. S akkor fokozatosan közeledik az anyagban lévő csoda ahhoz a csodához, amely az ő lelkében van, és a találkozás eredménye aztán az az alkotás, amelyet mi is meg tudunk csodálni” – mondta Popovics Béla Matl Péter kivételes munkájáról. Hozzátette: „Azt a valóságot, azt a lényeget, azt a logoszt fejti meg az adott kőben, fában, amely valójában benne van. Tehát nem »megerőszakolja« az anyagot, hanem alázattal közeledik hozzá, és »átimádkozza« magában, megsejti, mi van benne, majd kibontja – és igazából »csak« annyit csinál, hogy kibontja, elbontja a fölöslegeset, és megtalálja azt, ami benne volt. S talán ezért ilyen örök érvényű és ilyen mély értelmű minden alkotása Péternek, amit én ismerek” – fogalmazott a munkácsi helytörténész.

A kiadvány tartalmazza a világ számos pontján elhelyezett alkotásokat, melyek száma megközelíti a 400-at. Matl Péter neve ismerősen cseng szobrásztársai körében világszerte, s műveit Kárpát-medence-szerte ismerik az emberek.

A szobrászművész alázatát jelzi a bemutató után megfogalmazott gondolata is: „Nagyon izgultam, hogy mit szól majd a munkácsi közönség, de látom, hogy pozitív reakciója volt, tehát követték azokat a gondolatokat, amelyeket el tudtam mondani. Egy ilyen közvetlen beszélgetés sokkal többet árul el egy művészről, mint amennyit egy könyvből esetleg meg lehet tudni, mert mindenféle kis részletet megtudhat így a közönség.” Hozzátette, hogy hamarosan egy irodalmi alkotással jelentkezik, amelyből az olvasók alaposabban is megismerhetik eddigi életútját.

A tervek szerint a közeljövőben vidékünk számos településén bemutatják a kötetet.

Csuha Alexandra

© 2018 rit.uz.hu - all rights reserved
powered byForweb - Webáruház készítés