Hrabár Natália kárpátaljai keramikus és grafikusművész kiállítása a Kárpát-haza Galériában
2019. 03. 28.

Hrabár Natália elsősorban keramikusként ismert, azonban az utóbbi években, újraértelmezve kapcsolatát a kerámiával, a porcelánnal, munkáiban egyre nagyobb teret nyert a grafika. Művészetére egyfajta kettősség jellemző. A forma keresését ötvözve a kerámia és a porcelán technikai sajátosságával, grafikai elemeket felhasználva születnek meg alkotásai, amelyeket az absztrakt forma- és motívumvilág, valamint a természetes földszínek jellemzik.

Nemrég volt Gyümölcsoltó Boldogasszony napja – emlékeztetett beszédében Dr. Péti Márton –, amely – mint Szűz Mária megfogantatásának örömhíre – a női minőség legfontosabb ünnepe. Az NSKI elnökhelyettese úgy fogalmazott, Hrabár Natália nőművész, amely megállapítás nem csupán a nemére, de a stílusjegyeire is vonatkozik, hiszen az alkotás során a megformázott nyersanyagot a női minőség jellemzőivel ruházza fel, munkáit finom szín- és anyagérzékenység jellemzi, melyekből melegség, kecsesség, vagyis nőiesség árad.

Bacskai József ünnepi köszöntője elején háláját fejezte ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézetnek, amiért minden hónapban kiállítási lehetőséget biztosít külhoni művészeknek, amely tárlatok minden alkalommal nagyszámú közönséget vonzanak. A helyettes államtitkár szerint Hrabár Natália munkái képesek arra, hogy a nyüzsgés alább hagyjon, alkotásai vonzzák a tekinteteket, megállásra és a részletek felfedezésére késztetik a szemlélőket, akik a műveket látva felfedezhetik, hogy a nyersanyagot finom, gondos női ujjak simították, alakították.

Medveczky Ágnes elmondta, hogy Hrabár Natália kerámia alkotásait a kezdetek óta ismeri, azonban grafikáit a Kárpát-haza Galériában kiállítva látta először. Megfogalmazása szerint, ezek az alkotások a Kárpátok jellegzetességeit idézték fel benne: a hegyekről felszálló ködöt, a völgyek formáit, a gyönyörű szénaboglyákat, a zsindely látványát, a fatemplomokat és a zuzmós fakérgek tapintásának érzését.

Forrás: nski.hu

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés