A Társaság tagja 1994 óta.

Születési hely és idő: január.19./ Szovjetunió/ Kárpátalja/ Ungvár

Lakhely: Ukrajna, Kárpátalja, Ungvár

Elérhetőség: vasilsocka1@gmail.com 

Rövid, videó életrajz

Tanulmányok:

1968-1969 Ungvári Állami Egyetem. Fizika kar

1972-1973 Ungvári Állami Egyetem. Gépészmérnöki szak

 

További információ:

Középiskolai tanulmányaim elvégzése után, felvételizni próbáltam az Erdélyi Béla Szakiskolába, művészi famegmunkáló szakra, de nem fogadták el a papírjaimat, mivel csak általános iskolai végzettség után vettek fel diákokat én meg már középiskolai végzettséggemmel nem lehettem diák. Az Ungvári Állami Egyetemen kezdtem fizikával foglalkozni, aminek a kötelező katonai szolgálat hamar véget vetett.

1970-1972 között katonai szolgálatomat teljesítettem az NDK-ban Mandeburg városában.

Hazatértem után újra felvételiztem az Ungvári egyetemre, gépészmérnöki szakra, annak reményében hogy hasznos szaktudásra tehetek szert. Nem töltöttem hosszú időt az egyetemen, úgy gondoltam nem való nekem a pártpolitikai tanok és eszmék bemagolása. Rájöttem, hogy máshol van a helyem.

1972-után különböző munkahelyeken dolgoztam: reklámügynökségnél, tervezői irodánál, továbbá emlék és dístárgyak - szuvenirek készítésével kerestem a kenyeremet. Gépészmérnöki tudásomat úgy kamatoztam, hogy kisebb-nagyobb szerelési feladatokat is elválaltam.

Az 1990-s évektől kezdtem kimondottan szobrászattal és kisplasztikák készítésével foglalkozni, Autodidakta módon képeztem magam, egy idő után Scsur Vologya szobrász, vált mentorommá, rengeteget tanultam tőle.

1994-től tagja vagyok a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának valamint az Ukrajnai Nemzeti Művészeti Szövetség Kárpátaljai Egyesületének.

 

Kiállítások:

1990-s évek kezdetétől veszek részt kiállításokon és Művésztelepeken. Munkáimat láthatták: Csehországban, Ukrajnában, Magyarországon, Szolvákiában, Varsóban, Münchenben, Brüsszelben, Hanoverben.

1997- Nemzetközi Szobrászati Szimpózium „Drevena Plastika” ,Csehország, Zdiar nad Sázavou

2000-XXV. Jubileumi Nemzetközi Fa Szobrászati Szimpózium, Nagyatád, Magyarország.

2000- Második Fa Szobrászati Szimpózium, Munkács, Ukrajna.

 

Díjak:

2000-ben a Boksay József és Erdélyi Béla Megyei Művészeti Díjban részesültem, iparművészeti tagozatban.

2013-ban Második alkalommal részesültem Boksay József és Erdélyi Béla Megyei Művészeti díjban, az iparművészeti tagozatban.

 

ARS POETICA

Munkám kiindulópontjaként geometriai arányrendszerekkel, platóni testekkel és szabályos testekkel foglalkoztam. A különböző geometriai testeket, és az őket alkotó felületeket vizsgáltam. Ezzel a megfigyeléssel egyidejüleg egy gondolati játékba kezdtem: a különböző összetett egységeket részekve szedve, az alapformát  megtalálva, azokat felhasználva kezdtem különböző alakzatokat újra- és tovább építeni .

A fraktálok természetleíró képessege nagyon megfogott, az ahogyan a fraktálgeometria leírja a minket körül vevő világot. A fraktálok formaalkotó ereje a mikro és makro környezetünkben egyaránt megfigyelhető, a karfiol virágától az emberi DNS láncig. Emellett a Fibonacci sorozat az a rendszer, amelyben olyan alkotó erőre leltem, amit munkámban alkalmazni tudtam. A Fibonacci sorozatnál,  egy számsorozat újabb tagjai az előtte lévő két számjegy összegéből tevődnek össze a végtelenig, A Fibonacci számok és a fraktálgeometria logikájával formai párhuzamot hozva, különböző alakzatok összeépítésével egy sajátos formai nyelv létrehozását tűztem ki célul.

Számomra a munka folyamata egyfajta szakrális élmény, meditatív folyamat, amikor a kisebb részekből és az egymásra ható, valamint egymásra épülő „fadarabokból” valami elindul és a szobor magát építve, engem - az alkotói kezet használva csatornaként, megszületik.  Eszköz a kezemben a fa és a különböző szerszámok amivel alakítom a készülő szobrot és eszközzé válok én magam is a végső harmónia elérésének érdekében.

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés