A Társaság tagja 2014 óta.

Születési hely és idő: 1959.06.22., Kárpátalja, Munkács,

Lakhely: Ukrajna, Kárpátalja, Munkács

Elérhetőség: robert.villashek@gmail.com

Rövid, videó életrajz

1976-ban, a Munkácsi 16. sz. általános iskola elvégzése után jelentkeztem a Kijevi Képzőművészeti Főiskolára, de nem nyertem felvételt abban az évben.

1977-ben az Odesszai Pedagógia Főiskola képzőművészeti szakára jelentkeztem, de 1 pont híján nem sikerült a felvétel erre a szakra, viszont felajánlották, hogy fizika-matematika szakra szívesen felvennének. Én nemet mondtam, hisz már akkor tudtam, hogy a művészet az egyetlen, amivel szívesen foglalkoznék a jövőben is.

1978-1980 között teljesítettem katonai szolgálatot, ahol sokszor az akkori propagandaanyagok kivitelezésével bíztak meg. Majd a katonaság után is hasonló illusztrátori munkákkal foglalkoztam a festészet mellett.a

2005-től Munkácson, a Munkácsy Mihály Festőiskolában dolgozom, mint az intézet gazdasági vezetője.

1974-ben szerepeltem először Munkácsi városi kiállításon. Azóta is aktív résztvevője vagyok városi, megyei, országos és nemzetközi kiállításoknak.

1975-ben vettem először részt egy alkotótáborban az édesapámmal, melynek vezetője Soltész Zoltán festőművész volt. Később neves művészekkel alkothattam együtt és megfigyehettem a „Kárpátaljai festőiskola” mestereit. Közös alkotótáborokon és szemináriumokon találkoztam Glück Gábor festőművésszel és grafikussal, Kontratovics Ernő- festőművésszel és grafikussal, vagy Herc Jurij-festőművésszel.

1983-ban részt vettem az Országos Ifjúsági Vándorkiállításon.

1996-tól rendszeresen veszek részt nemzetközi alkotótáborokban: Ukrajnában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Németországban és Romániában.

2007-től már 5 alkalommal lehettem meghívott résztvevője a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepnek Budapesten.

2007-ben a KMKE (Kárpátok Magyar Kulturális Egyesület, Nyíregyháza) egyik alapítója voltam, melynek azóta is tagja vagyok.

2013-tól a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának vagyok a tagja.

 

 Ars poetica

A festészettel nem kellett különösebben megismerkednem, hisz számomra születésem óta természetes volt az alkotás. Sokat köszönhetek édesapámnak, Villásek Rudolfnak, aki továbbadta azokat a “művészeti fogásokat”, melyeket Erdélyi Béla tanított neki. Nagyapám, Erdélyi János, szintén festőművész, Erdélyi Béla festőművész öccse volt.
Kedvenc tematikám azóta is a tájképfestészet. Hálás vagyok Istennek, hogy ide, a Kárpátok közé teremtett engem, ahol a természet szépségét a vászonra vihetem. Leginkább az őszi színek sokaságát és a téli fények játékát szeretem.

A művészethez nemcsak tehetség kell. Eléréséhez tudni kell megfigyelni a természetet. Szorgalomra, nagy akaratra és odaadásra is szükség van. Én szívesen járom ezt az utat.

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés