„ArtSci”; művészet és tudomány tematikájú műhelymunkán vett részt Kulin Ágnes a II. RFKMF oktatója és a RIT elnöke.
2023. 08. 02.

Kulin Ágnes a II. RFKMF tanára és a RIT elnöke vett részt a Lengyelországban, Lodzban 2023. 07. 10 - 14. között megtartott workshopon/műhelymunkán.

A program a Lodzi Egyetem Kémia Karán került megrendezésre, az Erasmus+ program keretein belül. A rendhagyó nyári egyetem ötletgazdája Dr. Fiser Béla biofizikus volt, aki a Lodzi Egyetem vendég professzoraként szervezte meg az 5 napos műhelymunkát. A workshopra a Lodzi Egyetem munkatársai és hallgatói mellett, a Miskolci Egyetemről és a finnországi Oulu-i Egyetemről érkeztek további előadók és hallgatók. 

A nyári egyetem a művészet és különböző tudományos területek közötti kapcsolatra hívta fel a figyelmet: a festészet és kémia kapcsolata mellette, a szerzői jogokról, kultúra menedzsmentről, restaurációs folyamatokról és technikákról is szó esett az 5 napos rendezvényen.

Kulin Ágnes, Color-Pigment-Paint/ Szín-Pigment-Festék című előadásának megtartása közben

Szintetikus pigment készítés a Lodzi Egyetem kémia laborjában

Az angol nyelven megrendezett műhelymunkán a Színek-Pigmentek-Festékek című prezentációjával a képzőművészetek és kémia kapcsolatára hívta fel figyelmet Kulin Ágnes. Az előadáson körbejárt témakörök az alábbiak voltak: 

  • Milyen színű a világ, rövid színtan 
  • A digitális világ színpalettája. A képernyőre vetített és nyomtatott színek
  • Színérzékelés, nem minden szín olyan, mint amilyennek látszik
  • Színtelen világ. a szín néha csak zavar (tusrajzok, grisalle, fekete-fehér fotók)
  • Egyéni szokások, igények és lehetőségek szerint összeállított paletták (Apellés paletta követői és változások, Rembrandt, Yves Klein, Olafur Eliason, stb)
  • Léteznek még műhelytitkok? Paletta portrék, Kulin Ágnes 2013-s projektjének bemutatása,
  • Rövid pigment és festék történelem
  • Modern pigmentek, (újrahasznosított-, fluoreszkáló- és thermochromikus pigmentek, 21 századi pigment háború Anish Kapoor vs. Stuart Semple)

Az előadás részletesebb tartalma és prezentációs anyaga megtekinthető az alábbi linken:

https://docs.google.com/presentation/d/1kVrFPL1bugXmWZpX_YtmuDXB261ffVKx/edit?usp=sharing&ouid=115707223441557785039&rtpof=true&sd=true

Az Workshopon való részvétel igazolásának szövege:

  1. május 10-11 (online) és 2023. július 10-14 között Lodzban megrendezett "ArtSci" Művészet és Tudományok Interdiszciplináris Erasmus+ képzésen, Kevert Intenzív Program (BIP) keretében elismerésben részesült Kulin Ágnes, amit az általa vezetett workshop-pal érdemelt ki.

A workshop részletes programja az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

https://drive.google.com/file/d/1ebc9LNTFUJyDB1GC1jJ_4croh9BWJtRc/view?usp=sharing

 

A workshop előadóinak bemutatása:

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés