Az SCB Európai Szekciójának felhívása "KÁRPÁTALJA MŰVÉSZETÉNEK" népszerűsítésére
2023. 09. 29.

Kárpátalja, Ukrajna nyugati régiója, bővelkedik természeti szépségekben, mivel területének nagy részét a Kárpátok hegyrendszere alkotja. Védett természeti területeket, többek közt három nemzeti parkot és a Kárpáti Bioszféra Rezervátumot hoztak itt létre.

A jól ismert Nárciszok völgye, a Szinevéri-tó, a Sipot-vízesés és a Hoverla-hegy csak néhány a természeti kincsek közül, amely ezeken a természetvédelmi területeken és nemzeti parkokban találhatóak, és amelyek számos festőt megihletettek a múltban.

 

E védett területek megóvása a pusztulástól, még a jelenlegi nemzetközi helyzetben is, fontos feladat. Az állattenyésztés hagyományos ismerete és a természettel való fenntartható együttélés jellemezi a területet, és ezt a tudást át kell örökíteni. Mindemellett számos alkotó számára a Kárpátok hegycsúcsai, völgyei és erdei művészi ihlet forrásává váltak. A Kárpátaljai festőiskola hagyományosan a plein-air festészet impresszionista és posztimpresszionista elvein alapul, és ez a hagyomány napjainkban is folytatódik. Ezzel a díjjal az SCB Europe nem csak arra törekszik, hogy népszerűsítse e terület értékét és a biológiai sokféleség megőrzésében betöltött szerepét. Célja, hogy rámutasson a művészek kreatív inspirációs forrásként betöltött szerepére is, akiknek alkotása alapvető fontosságú kulturális fejlődésünk és emberi jólétünk szempontjából.

Ezen művészeti projekt keretében képzőművészeket, festőket és grafikusokat kérünk fel, hogy mutassák meg, hogyan látják a kárpátaljai hegyek, nemzeti parkok és a Bioszféra Rezervátum igazi természeti szépségeit. Ha még nem járt Kárpátalján, vagy nem plein-air művész, akkor is arra biztatjuk, hogy vegyen részt ebben a projektben. Lehet, hogy személyesen még nem volt alkalma ellátogatni a világnak erre a részére, de online felkeresheti e helyeket, hogy kreatív feltöltésképpen inspirációt szerezzen!

A pályázatokat a Természetvédelmi Biológiai Társaság (SCB) Európai Szekciója, valamint Kárpátaljai magyar képző- és iparművészek bírálják el. A kiválasztott műveket egy digitális kiállításon* a 7. Európai Természetvédelmi Biológiai Kongresszuson (ECCB), Bolognában, Olaszországban mutatják be.

 

A díjak:

  1. díj 300 euró + a mű kiállítása az ECCB 2024 kiállításon*
  2. díj 200 euró + a mű kiállítása az ECCB 2024 kiállításon*
  3. díj 100 euró + a mű kiállítása az ECCB 2024 kiállításon*.

 

* Digitális kiállítás, vagy amennyiben a nemzetközi helyzet megengedi, minden egyes alkotásból helyszíni kiállítást szervezünk.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • A pályázó fényképét.
  • A művész rövid életrajzát, max. 500 szó (angol nyelven, pdf formátumban).
  • A 2023-2024-es eredeti alkotás fényképét/reprodukcióját, legalább 300 DPI-ben. A témát a Kárpátaljai nemzeti parkok és a Bioszféra Rezervátum kell, hogy inspirálja.
  • A kiválasztott természeti csoda által inspirált műalkotás leírását és értelmezését. Legfeljebb 200 szó terjedelemben (angol nyelven, pdf formátumban).

 

Határidő: 30.03.2024

Jelentkezni a következő címre lehet: europe@conbio.org.

 

Az e-mail tárgya: Kárpátaljai Alkotások Az Ön Neve 

Az alábbi honlapokon többet is megtudhat a régió művészetéről:

  • A BOKSAY JÓZSEF KÁRPÁTALJAI MEGYEI SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM festménygyűjteménye:

https://bokshaymuseum.com.ua/collection/?c=ZH&m=ABCD

  • A KÁRPÁTALJAI MAGYAR KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZEK REVESZ IMRE TÁRSASÁG honlapja:

https://reveszimretarsasag.hu/en/alkotok

  • Az UKRAJNAI NEMZETI KÉPZŐMŰVÉSZETI SZÖVETSÉG KÁRPÁTALJAI SZERVEZETE:

https://www.facebook.com/zakartunion/

 

A nemzeti parkokról és a bioszféra-rezervátumról ezeken az oldalakon találhat további információt:

https://kbz.in.ua/en 

https://kmf.uz.ua/hu/kiadvanyaink/modszertani-kezikonyv-karpataljai-kornyezettudomanyi-terepgyakorlatokhoz/

 

ENGEDJE, HOGY A KÁRPÁTOK SZÉPSÉGE INSPIRÁLJA ÖNT!

Forrás

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés