Az ungvári főkonzulátuson bemutatták Kopriva Attila alkotásait
2021. 08. 13.

Kisebb szünet után Magyarország Ungvári Főkonzulátusa ismét bemutatkozási lehetőséget biztosított kárpátaljai művészeknek. Kopriva Attila munkácsi festőművész és pedagógus egyéni tárlatának megnyitójára augusztus 11-én került sor a külképviseleten.

Bacskai József főkonzul ünnepi beszédében kiemelte: nagy öröm számára, hogy a pandémia miatt szigorú korlátozások feloldását követően a külképviseleten tovább tudják folytatni azt a hagyományt és kulturális-diplomáciai tevékenységet, amellyel bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a kárpátaljai művészek számára.

– A kivételes pillanatok közé tartozik, amikor a bürokráciával terhelt diplomáciai, konzuli munka hétköznapjaiban egy pillanatra meg lehet állni, s valami mással lehet foglalkozni. Olyasmivel, ami szemet gyönyörködtet, kikapcsol, s elgondolkodtat. Kárpátalján jelentős múltja van a képzőművészetnek, és a gazdag hagyományokból épülő képzőművészeti alkotóköröknek, táboroknak, melyeknek a mai bemutatkozó, Kopriva Attila is elismert és megbecsült tagja – hangsúlyozta Bacskai József.

Elhangzott, hogy Kopriva Attila munkássága nem csupán Kárpátalján, Ukrajnában és Magyarországon, hanem több európai ország művészetkedvelő közönsége előtt is ismert és elismert.

– Képein keresztül egy színes és végtelenül gazdag világ tárul elénk, amelyből árad a szülőföld, Kárpátalja szeretete. Mint nyilatkozta, a festészet gyermekkora óta meghatározó része az életének, s mára el sem tudja képzelni mindennapjait az alkotás nélkül. Azt vallja, hogy nem szabad félni a változásoktól, ezért folyamatosan megújul festészeti stílusa. A ma megnyíló kiállítás is betekintést enged sokoldalú tehetségébe, és megmutatja azt a széles spektrumot, amelyben mozog. Sokrétűségét mutatja, hogy nemcsak festőként, de szobrászként is alkotott, tanárként, docensként, tanszékvezetőként pedig jelentős pedagógiai tapasztalattal is rendelkezik. Kopriva Attila egy fél évszádos jubileumhoz érkezett, amikor egy művész realizálja, hogy már sokat alkotott, de még hosszú út áll előtte – mondta Bacskai József a művészről, akinek a közelmúltban egyébként a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban, valamint a Munkácsy Mihály Magyar Házban volt jubileumi tárlata.

A főkonzul a tárlatnyitás kapcsán kiemelte: külön öröm számára, hogy a kiállítás megnyitója egybeesik az ungvári magyar külképviselet megnyitásának 30. évfordulójával.

– 1991. augusztus 10-én, két héttel Ukrajna függetlenségének kikiáltása előtt Jeszenszky Géza, akkori külügyminiszter nyitotta meg a kijevi főkonzulátus konzuli külképviseletét Ungváron. Ukrajna függetlenné válását követően konzulátusként, majd 1993. június 2-a óta önálló főkonzulátusként működik a külképviselet, amely 2006-ban költözött ide, a Pravoszláv partra – fogalmazott Bacskai József, és azt kívánta a jelenlévőknek, hogy a tárlat keltsen mindenkiben kellemes benyomást, s nyújtson szellemi felüdülést.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke üdvözölte Bacskai Józsefet, aki mint mondta, nemcsak Kárpátalja számára fontos ügyekkel foglalkozik, de az ukrán–magyar viszony fejlesztéséért is sokat tesz. A ma bemutatkozó Kopriva Attila pedig munkásságával nemcsak Magyarországon mutatja be a kárpátaljai művészetet, hanem az ukrajnai tárlatokon is prezentálja Kárpátalját.

Olekszandr Bilak, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Eurointegrációs Főosztályának vezetője ismételten köszönetet mondott azért a tevékenységért, hogy támogatják a kárpátaljai művészeket, valamint a kulturális kapcsolatokat Magyarország és Ukrajna között.

Erfán Ferenc, a szépművészeti múzeum igazgatója kiemelte, hogy ez Kopriva Attila harmadik jubileumi kiállítása idén.

– Ő úgy gondolkodik, mint egy szobrász, egy képzőművész és egy iparművész. Ez a három összetevő látszik a munkáin. Ezenkívül pedagógiai, tudományos és művészettörténeti tevékenységet is folytat.

Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai szervezetének elnöke kifejtette, az a benyomása, hogy Kopriva Attila képzőművészetében a bűvös ötvenessel robbanásszerű változás következett be, nagyon kedvező időszaka van, áramlik belőle az évek alatt szerzett tudás és tapasztalat. Művészetének megvan a saját íze, minden alkotása illatokkal van teli, amelyeket gondolatokhoz, élményekhez tudna hasonlítani.

Maga az alkotó mindenkinek köszönetet mondott a dícsérő szavakért, illetve a kiállítási lehetőségért. Elhangzott, hogy 2014-ben volt már a főkonzulátuson egy tárlata. Kopriva Attila művészetét röviden Jean Siméon Chardin francia festő szavaival jellemezte:

– Nem azt festem, amit látok, hanem azt, amit látni, láttatni és átadni szeretnék.

A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat nyert alkotó azúttal 11 különböző időszakokból származó festményét állította ki, melyek lényege, hogy egy olyan egység jöjjön ki, amely találóan mutatja be a kárpátaljai tájat, az embereket, a népi motívumokat.

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés