Berecz Margit az élet apró örömeiben talál felüdülésre ● Kárpáti Igaz Szó
2023. 10. 30.

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága régiónk egyik legpatinásabb, legsikeresebb alkotó közössége. Tagjainak tevékenysége meghatározója a kárpátaljai magyar kulturális, művészeti életnek. Ezúttal Berecz Margit festő- és textílművészt kérdeztük mindennapjairól, aki 1993-tól tagja a RIT-nek.

A háború erősen kihat a közérzetére és az alkotókedvére. Habár most „komoly” munkákon nem dolgozik, mint mondja, folyamatosan tevékenykedik, spontán jönnek az ötletek.

– Alkotó vagyok, mindenben meglátom a művészetet – mondja Berecz Margit. – Ha olyan kedvem van, akkor csak úgy feldobom az egyik blúzom egy kivarrással.

Él egy nagyszabású ötlet a fejében, amit szeretne megvalósítani, de azt, hogy ez miről szól majd, egyelőre nem árulja el. Reméli, mielőbb véget ér a háború, „újra csend lesz”, és minden visszatérhet a régi kerékvágásba, hiszen „még sok a tennivaló”.

     

A mindennapok szürkeségéből egy-egy szép dal, mókás gondolat, felemelő mondat rántja ki, s ilyenkor örül az élet apró örömeinek.
Berecz Margit Ungváron született, jelenleg is szülővárosában él. Dekoratív, a népéletből vett színes szőtteseket készít, letisztult formákkal operáló olajképeket fest.

Tanulmányait 1971–1975 között az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskolában végezte művészeti kerámia szakon. 1975–1978-ban a jelenlegi Boksay József Kárpátaljai Képzőművészeti Múzeum tudományos munkatársaként tevékenykedett. 1975-től vesz részt hazai és külföldi kiállításokon. 1983-ban diplomázott a Lembergi Képző- és Iparművészeti Főiskola (jelenleg Művészeti Akadémia) művészeti textil karán. 1983-tól 1992-ig a Művészeti Alap ungvári képző- és iparművészeti műhelyeiben dolgozott. 1989-ben felvételt nyert az Ukrajnai Képzőművészeti Szövetségbe. 1992-től 2007-ig a Kárpátaljai Honismereti Múzeum kulturális értékek részlegének művészettörténeti szakértője. 2008-ban alkotómunkáját a Boksay József – Erdélyi Béla Kárpátaljai Művészeti Díjjal ismerték el képző- és iparművészet kategóriában.

Forrás:
© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés