Elhunyt Benkő György festőművész
2020. 12. 01.

Életének 74. évében, súlyos betegség után elhunyt Benkő György festőművész.

 

Az Ungvári Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után, a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának Alapítótagjaként aktív feladatot vállalt a kárpátaljai magyar kultúra és művészet fejlesztésében.

Alkotómunkájának egyik fő témája Beregszász városa, ahol egész életét töltötte; a város pedig motívumaival és alkotásra hívó múzsai csókkal jutalmazta a hozzá hű Georges-t. Különböző stílusokkal, anyagokkal és technikákkal szabadon kísérletezve egyéni képi nyelvet hozott létre. Alkotói hozzáállásához hozzátartozott, hogy hosszabb ideig ízlelgette az őt éppen foglalkoztató témákat, amelyeket tovább érlelt műtermében, így rengeteg befejezetlen alkotást hagyott maga után.

Életében fontos szerepet töltött be a tanítás. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszékének munkatársaként, a vizuális nevelést célzó tantárgyak oktatásával képezte a jövő óvoda- és tanító pedagógusait. Szavaival több generációt is elért, gondolatai sokakhoz jutottak el valamilyen formában.

A mai napon egy nagybátytól, baráttól, szeretett tanártól, kollégától és Beregszász azon szegleteitől búcsúzunk, amelyeket csak ő látott meg és vitt most magával egy másik világba.

1947.10.31. - 2020.12.01.

1947.10.31., Beregszász - 2020.12.01., Ungvár

 

Ha közelebbről is megismerkednének alkotómunkájával, azt az alábbi linkre kattintva tehetik meg:

https://reveszimretarsasag.hu/alkoto/8/benko-gyorgy

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés