Felavatták Matl Péter Család című alkotását a beregszászi kórház kertjében
2021. 11. 19.

A Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház udvarában helyezték el Matl Péter munkácsi szobrászművész egyik alkotását, amely a Család címet viseli. A szobor avatóünnepségére november 18-án került sor.

A rendezvényen elsőként Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében aláhúzta, hogy a nemzetközi alkotói együttműködés keretében valódi gyöngyszemek születnek meg, s ez így történt a 2020-ban szervezett VII. Kárpátaljai Szobrásztáborban is, melynek tavaly a Beregszász mellett található Jánosi adott otthont. A ma felavatott mű „közösségünk művészeti kincstárát gyarapítja” – fogalmazott a polgármester, kiemelve: „E szobor egyrészt arra emlékeztet bennünket, hogy a művészet nem ismer határokat, másrészt pedig népszerűsíti az alkotói munkát, kifinomultabbá teszi az esztétikai ízlésünket.”

Az elmúlt évben – hasonlóan a 2019-es tematikához – a család és annak fontossága került a Pro Arte – Munkács civil szervezet által szervezett szobrásztábor fókuszába. A kéthetes alkotói munkát követően lenyűgöző alkotások születtek, köztük a tábor főszervezőjének, Matl Péternek a munkája, mely immár a Vérke-parti város kórházának kertjét ékesíti.

Gyebnár István beregszászi magyar konzul köszöntője elején tolmácsolta Bacskai József ungvári főkonzul és Beke Mihály András beregszászi első beosztott ügyvezető konzul üdvözletét, majd megjegyezte az alkotónak a kárpátaljai művészeti életben betöltött kiemelkedő szerepét. Matl Pétert „ikonikus művésznek tekintjük, aki az egyik leghitelesebben fejezi ki a magyarság összetartozásának érzését, aki szimbolikus magyar emlékműveket hozott létre Kárpátalján és Magyarországon egyaránt, emellett nagyra értékeljük a művész szervezőkészségét is, amelynek egyik eredménye ez a gyönyörű szobor” – hangsúlyozta a diplomata.

„Nagy öröm számomra, hogy újra egy szobrot avathatunk Beregszász városában” – kezdte ünnepi beszédét Matl Péter. „Szerető családban nevelkedtem, s mi is ilyen példát igyekszünk mutatni gyerekeinknek feleségemmel. A család nagyon közel áll hozzám, s elmondhatom, hogy ez az egyik kedvenc témám. Remélem, hogy ez a kiállás a család institúciója mellett példát mutat majd azoknak a szülőanyáknak, akik itt fognak majd életet adni gyermekeiknek” – emelte ki a művész. Matl Péter köszönetet mondott a szobrásztábor támogatóinak, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, Magyarország Beregszászi Konzulátusának, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ), valamint a Beregszászi Polgármesteri Hivatalnak.

A szoborról a leplet Gyebnár István konzul, Babják Zoltán polgármester, Darcsi Karolina, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Ivan Males kórházigazgató, valamint Matl Péter szobrászművész vették le, ezzel szimbolikusan is átadva a művet a kórháznak.

Ezután Babják Zoltán köszönőoklevelet adott át Nagy Sándor helyi vállalkozónak a szobor felállításában nyújtott segítségért.

Ivan Males tudósítónknak elmondta, a kórház kertjében elhelyezett alkotásokat megcsodálják a páciensek, az intézmény dolgozói, s a látogatók egyaránt. Az új szoborért pedig külön köszönetet mondott Matl Péternek, amiért a kórház kertjét választotta alkotásának helyszínéül.

A szobrász számos alkalommal formálta már meg a családot kőben, fában és képekben. Harmincöt éve Beregszentmiklóson egy kőszikla darabjából kifaragta a ma felavatott szobor eredeti verzióját, amely a nem megfelelő anyagminőség miatt nem maradt fenn sokáig. Matl Péter elmondása szerint nem szerette volna, ha a korábban megalkotott forma feledésbe merül, ezért tavaly újrafaragta a Családot.

Csuha Alexandra

 

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés