Kárpátaljai festők műveiből nyílt kiállítás Beregszászban
2023. 03. 22.

Magyarország Beregszászi Konzulátusa az 1848‒49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából szervezett kiállítást kárpátaljai ukrán és magyar festőművészek alkotásaiból. A kiállítás során az érdeklődők többféle tematikájú alkotást csodálhattak meg.

Az eseményen Molnár-Friedrich Szilvia köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gyebnár István beregszászi magyar vezető konzul osztotta meg Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi gondolatait.

Gyebnár István az esemény kapcsán elmondta: „A magyar kormány fontos célja, hogy segítse a magyar nemzeti azonosságtudat megerősítését, a magyarság kulturális, nyelvi értékeinek megőrzését, és támogassa a magyarság szülőföldjén való boldogulását.” Mint mondta: célkitűzésük, hogy hosszú távon tudjanak Kárpátalján dolgozni a kárpátaljai magyarság megmaradását segítve. Mindebben a munkában jelentős szerepet játszanak a Kárpátalján alkotó művészek, akiknek teljesítménye az anyaországban is elismert.

A vezető konzul ismertetve a kiállításon megtekinthető alkotásokat kiemelte: „Kárpátalja több híres művésszel ajándékozta meg a világot. Ilyen volt Munkácsy Mihály, Mendlik Oszkár, Révész Imre, Endrédy György, Boksay József, Erdélyi Béla. Meggyőződésem, hogy a kárpátaljai alkotók tudásuk, tehetségük átadásával hozzájárulnak a kárpátaljai magyar kultúra fenntartásához, a művészgenerációk kineveléséhez. A helyi festőművészek alkotásai a kárpátaljai hagyományokból építkeznek. A sokszínű és gazdag táj, az ott élő emberek kimeríthetetlen ihletforrást jelentenek az itteni művészek számára.”

A köszöntőt követően a Beregszászi Rezeda Folkműhely néptáncegyüttese Szilágysági regrutabál címmel adott elő ünnepi műsort, melyben a szilágysági népzenén és néptáncon kívül a március 15-éhez fűződő toborzószokások, énekek és regruta tradíciók is megelevenedtek. Az együttes művészeti vezetői Orosz Péter és Várady Enikő.

Az ünnepséget követően állófogadás keretében lehetőség nyílott megtekinteni a kárpátaljai festőművészek alkotásait, többek között Erfán Ferenc, Kopriva Attila, Villasek Tibor, Biba Szerhij, Habda László festményei várták az érdeklődőket.

ev

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés