Könyvbemutató: Dokumentumok Révész Imre festőművész munkásságáról és a Kecskeméti Művésztelep működéséről
2023. 11. 20.

2023. november 8-án a Kecskeméti Cifrapalota dísztermében került sor Révész Imre festőművész életét és munkásságát összegyűjtő kötet bemutatására.

Sümegi György művészettörténész munkáját Kulin Ágnes a RIT elnöke és a II.RFKMF tanára, valamint Erfán Ferenc, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és a Boksay József Kárpátaljai Szépművészeti Múzeum igazgatója mutatta be egy baráti beszélgetés keretein belül.


Kulin Ágnes és Erfán Ferenc a kescskeméti Katona József Múzeum előtti szoborparkban Révész Imre mellszobránál.

A kiadvány hiánypótló, hiszen Révész Imre munkásságát és alkotópályáját ezelőtt nem foglalták még össze ilyen formában. A könyvben nemcsak életének különböző szakaszait ismerheti meg az olvasó, de a személyes hangvételű levelekből megismerhetjük Révész Imrét mint magánembert. Megismerhetjük a bécsi tanuló éveket és a kezdeti sikereket, milyenek voltak párizsi tanulóévei Munkácsy Mihály ösztöndíjasként. Az első világháború kitörése után édesanyjának írt levelében megfogalmzott félelmei pedig intim közelségből mutatják be a művészt és kapcsolatát szeretteivel. 

De a könyv részletesebb képet ad Révész Imréről mint pedagógusról, akár a Budapesti Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola diákjainak elmondásai alapján. A Kecskeméti Művésztelep és növendékeinek napló feljegyzéseiből is közlebb kerülhetünk Révész Imréhez, amelyek közül kiemelendő Mágocsy Eta 1921-es visszaemlékezései. Eta bevezeti az olvasót a Művésztelep családias működésébe, ahol tanár-diák-modell-szakács-gondnok és Kecskemét lakói együtt dolgoztak azon, hogy a Trianon utáni ínséges időkben étel kerüljön az asztalokra és szén a kályhákba.

A könyv továbbá bemutatja Révész Imrét a képzőművészt és alkotópályájának magaslatait, amikor kapkodtak utána a megrendelők és mindenki akart egy darabot a „Munkácsy diáktól” és diákból. A békeidők boldogságába is betekinthetünk, amikor az állami megrendelésekért nem saját magának kellett megkeresnie a tisztségviselőket. A nehezebb időkben levelek sorát írva korteskedett a megrendelésekért és pályázati lehetőségekért, és lobbizott kultuszminiszterek és intézményvezetők előtt, hogy a rábízott Kecskeméti Művésztelep ne kerüljön barbár kezekbe, hogy ott mindig legyen helye a hozzá hasonló „alföld szerelmeseinek”.

Az eseményről az alábbi linken egy videótudosítást láthatnak a TV21Ungvár oldaláról:

https://www.youtube.com/watch?v=jkkBgUxefbs&t=127s&ab_channel=TV21Ungv%C3%A1r

Izgalmas és mozgalmas életpálya Révész Imréé, ez a könyv pedig tökéletes útitárs ahhoz, hogy elolvasása után az olvasó maga rakhassa össze térségünk egyik meghatározó alkotóművészének életét. A 100 évvel ezelőtti események és körülmények sajnos ismerősek a jelenkor emberének is és az akkor  megfogalmazódott érzések aktuálisak a mai napokban is. A könyvben összegyűjtött dokumentumok elolvasásából számomra a legnagyobb lecke, vagy levonható következtetés az-az, hogy bármilyen krízis helyzetet élünk meg, a közösség ereje, az alkotómunkában, feladatainkban és céljainkban való bizonyosság és elhivatottság is segíthet átvészelni a legínségesibb időket. A művészetért és kultúráért pedig adózni kell, ki-ki lehetőségei szerint adózzon, aki teheti idejével, azzal hogy ellátogat egy kiállításra, előadásra, koncertre, aki pedig teheti pénzügyi támogatással, vagy azzal hogy elolvassa a Révész Imre életét bemutató kötetet!

Kulin Ágnes

 

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés