Kulin Ágnes: „A művész egy lakmuszpapír, és a környezet az alkotásán is megmutatkozik”
2022. 02. 14.

A 31 éve működő Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) elnökével, Kulin Ágnessel arról beszélgettünk, hogy mi történt az elmúlt esztendőben a koronavírus-járvány okozta nehézségek árnyékában a szövetség háza táján, hogyan tudtak alkotni és mit terveznek a 2022-es évben.

 

–   A hagyományokhoz híven a társaság egy gyönyörű Téli tárlattal, díj- és ösztöndíjátadóval zárta a tavalyi esztendőt is.


Az alkotó munka nem állt le, s ha megtekintették a RIT Téli tárlatát, akkor erről meggyőződhettek, láthatták, hogy elég produktív évet zártunk. De az is látszik, hogy a közhangulat, a zárt időszak megmutatkozik az alkotásokon. Nagyon örülök, hogy végre nem zárt ajtók mögött tarthattuk meg a Révész Imre-díjak és az ösztöndíj átadásával egybekötött tárlat hivatalos megnyitóját. Alig várom, hogy elszálljanak végre a fejünk felől azok a sötét felhők, amelyeket ifjabb Hidi Endre ábrázolt egyik munkájában, s az én gondolataimban is kicsit pozitívabb és vidámabb témák kerüljenek elő. Tudjuk, hogy a művész egy lakmuszpapír, mindent átszűr magán, és a környezet az alkotásán is megmutatkozik. Az év végi tárlat is méltó példája ennek.

 

–   Milyen programok kerültek a RIT szűkös menüjére?


Tavaly a 31. évünkbe léptünk, s végre sikerült a tervünk: útjára indult egy korábbi jubileumi program. Ez egy Ukrajnában tervezett vándorkiállítás, amely Magyarország Kijevi Nagykövetségének és Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közbenjárásával jöhet létre. Ennek a kiállítássorozatnak hat megállója lesz. Az elsőt Ternopilban tervezzük. A programnak a létrejöttéért nagy köszönettel tartozunk Viczián Tamás tanácsosnak és Bacskai József ungvári magyar főkonzulnak a segítségükért.

Bár minden bezárt körülöttünk, 2021-ben több nemzetközi programban is sikerült részt vennünk. Néhány tagunk részt vehetett a Komáromban első ízben megrendezett felvidéki művészeti biennálén. Úgyszintén részt vehettek alkotóink szeptemberben Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében nyílt Szent István öröksége című Kárpát-medencei keresztény magyar alkotóművészeti kiállításon. Képviseltettük magunkat a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Cirkusz. Művészet. Alkotás című közös alkotóművészeti projektjében is.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal, amely 10 éves fennállását ünnepelte, tavaly sikerült együttműködési szerződést kötnünk, amelyben vállaltuk, hogy biztosítjuk elemi, általános és középiskolás gyermekek számára művészeti programok megrendezését.

 

–   Történt-e változás a tagságban?


Nagyon örülünk, hogy 2021-ben két fiatal művésszel bővült a társaságunk tagsága. Zsigó Olívia keramikus-festőművészt, a 2019-es év ösztöndíjasát és Kutasi Csaba grafikus festőművészt, a 2020-as év ösztöndíjasát választotta be a tagság a Révész Imre Társaság csapatába. Reméljük, sok közös programban láthatjuk majd, hogyan alakul alkotói pályájuk.

 

–   2020-ban átgondolták addigi szokásaikat és módszereiket, s nyitottatok a digitális tér felé. Tavaly folytatták ezt?


Természetesen, hiszen rugalmasak vagyunk, igazodtunk a jelenlegi Covid-helyzethez. Megpróbáltuk a digitális életünket kiszélesíteni, és igyekeztünk ebben az irányban egy kicsit mélyebben tovább gondolkodni. Ezen a téren rengeteg fejlődésre van még kilátás, látjuk, hogy vannak még hibák, tisztábban látjuk, milyen irányba kell tovább haladnunk, és ebben nagyon hasznos volt a tavalyi esztendő. A kiállításunkhoz az előző évhez hasonlóan ismét készült egy videós tárlatvezetés, tavaly viszont változtattunk egy kicsit, és nemcsak én beszélek a felvételen a videót megtekintő nézőkhöz, hanem megkértem a szépművészeti múzeumban jelen lévő vendégeket, hogy, akik szeretnének, számoljanak be egy nekik tetsző képről. Így eljuttathatjuk az alkotásainkat szélesebb körökbe is. A megnyitó után többen megkerestek és megosztották gondolataikat az érdeklődőkkel. A figyelmükbe ajánljuk Prihogykó Olena (Dusa) művészettörténésznek és a Révész Imre-díj művészetpártoló és mecénás kategóriájában a 2021-es év díjazottjának, illetve Erfán Ferenc múzeumigazgatónak a videós tárlatvezetését. Úgyszintén megjelent egy bemutató beszélgetés Mocsár Sándor 2021-es ösztöndíjas fiatal festőművésszel, és egy videós tárlatvezetésben velem beszélgetve bemutatta a kedvenc alkotásait a Téli tárlaton. Ezek a videók – egy lejátszólistába összegyűjtve – mind megtekinthetők a RIT YouTube-oldalán.

 

–   Milyen terveik vannak az idei évre?


Tavasszal folytatnánk a RIT szervezésében és a KVIT-tel (Kovács Vilmos Irodalmi Társaság) együttműködve a 2020-ban útjára indított projektet, melynek keretében a kárpátaljai magyar írók, valamint képző- és iparművészek közötti együttműködésre építkezünk. A közös projekt a Nyitott ablak. Képekben a szót és szavakban a képet elnevezést kapta, és a képző- és iparművészeti, valamint irodalmi műfajok közötti kapcsolatok feltérképezésére jött létre. Ennek következő megállója egy műhelymunka lesz Kulin Ágnes műhelyében. Ezt tavaszra tervezzük.

Ezenkívül, ahogyan a karanténhelyzet engedi, hasonló kisebb műhelyprogramokat, -munkákat és -találkozásokat szervezünk az év folyamán.

Tervezzük a 2020-as projektként indított RIT&BARÁTOK–ДРУЗІ–FRIENDS sorozat folytatását is, amelyben a logónk fenyőobjekt-változatának átdolgozására kérjük fel a művészeket saját stílusukban. Idén, mivel még korlátozottak a találkozási lehetőségeink, postán szeretnénk kiküldeni több olyan alkotást, amelyeket kiállítottunk a téli tárlatunkon az utolsó teremben: ifjabb és idősebb Hidi Endre alkotásaihoz hasonlóan, a tavalyi tárlaton bemutatott Hrabár Natália, Kalitics Erika, Klisza János és Kulin Ágnes által elkészítettekhez csatlakoznak. Terveink szerint idén elkészül az a digitális katalógus felület is a honlapunkon, amelyen követhető lesz a projekt további alakulása. Ezt is szeretnénk folytatni 2022-ben.

 

–   Végezetül mit kívánna a művészeknek, illetve az alkotásaikat figyelemmel kísérő közönségnek?


Köszönetet mondanék mindenkinek azért, hogy a RIT él és működik. Elsősorban a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és Potápi Árpád János államtitkár úrnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és Beregszászi Konzulátusának, illetve valamennyi érdeklődő munkatársának. Minden évben rengeteg szervezet, támogató segíti társaságunk egész éves működését.

Sokaknak tartozunk hálával azért, hogy a társaságunk működhet, hogy tagjaink segítséget kapnak alkotómunkájukhoz. Szeretném megköszönni a barátainknak, a társaság tagjainak, a munkánkat figyelemmel kísérő és támogató műkedvelő közösségnek a megértést és az érdeklődést, valamint az eddigi közös munkát! Reméljük, hamarosan a megszokott formában élvezhetjük egymás társaságát és a művészetet.



R. V.

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés