Kulin Ágnes évértékelő beszéde a 2022-es Téli Tárlaton
2022. 12. 28.

(Elhangzott a RIT hagyományos Téli Tárlatán, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. Kiegészítve a kiállítás megnyitóján készült fényképekkel.)

Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) TÉLI TÁRLATA-2022

A kiállítás időpontja: 2022.12.22. - 2023.01.23.

Megnyitó ideje: 2022.12.22., 15:00- közép-európai idő szerint

Helyszín: Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum, Ungvár, Zsupanatszka tér 3.

 

Évösszegző beszédem előtt szót kell, hogy ejtsek pár újdonságról a Boksay József Szépművészeti Múzeum termeiben. A Boksay múzeumba visszajáró vendégek biztos észrevették, hogy a termekben az alkotások mellett más újdonságok is megjelentek, új szoborállványok fogadják a látogatókat. A 2021es évben a RIT megrendelésére könnyű-vasszerkezetes állványok készültek el, sötétre pácolt fenyő fedéssel. Az elkészült szoborparknak egy része, 14 darab, most megérkezett rendeltetési helyére, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumba. Karácsonyi ajándékként a kiállításon látott állványokat a Társaság a múzeumnak ajándékozza. Ezen alkalomból megkérem Erfán Ferencet, a múzeum igazgatóját, jöjjön és vegye át az ajándékozó levelet.

A szoborállványok ajándékozó levelének aláírása.

(Erfán Ferenc, a múzeum igazgatója és Kulin Ágnes, a RIT elnöke az ajándékozó levél aláírása közben)

Reméljük, még hosszú éveken keresztül szolgálják a művészetet ezek az állványok és mi is vissza-visszatérhetünk a múzeum épületébe megtartani hagyományos téli tárlatainkat. Nehéz év, nehéz évek állnak mögöttünk. A háború mindent felülír, ilyenkor változnak a fontossági sorrendek és a művészetre, kultúrára jutó figyelem, támogatás helyét más célok veszik át. Ebben a megterhelő időszakban, a bizonytalanságban félelmeink felerősödőnek, és ez sokakat megbénít, tehetetlennek érezzük magunkat. A szorongás mellett ez egyben lehet az újra tervezés, a remény időszaka is. Új alkotói világok és gondolatok formálódhatnak, amelyek akár a háború történéseit is segíthetnek értelmezni, feldolgozni, esetleg támogatói közösséget biztosítani a hasonlóan és másképp gondolkozó művészek számára. A művészet történelmének lapjait vizsgálva sokszor tapasztalhattuk, a háborús időszakok ihlette alkotások arról tanúskodnak, hogy a művészet is segíthet a jelenleg még nyitott sebeink begyógyításában.


Kulin Ágnes- Sebek, 2022 (olaj-vászon, tükör, 65 x 55 cm)

Ahhoz, hogy alkotói tevékenységünket folytathassuk, dolgozhassunk, többeknek tartozunk köszönettel. Elsősorban Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának és Potápi Árpád János államtitkár úrnak, hogy támogatta egész éves működésünket. Magyarország külképviseleteinek is köszönjük a segítséget, hiszen nem szüntették be munkájukat, hanem tovább bővítették feladatköreiket ebben az elmúlt évben. Több Jótékonysági program lebonyolításában vettek részt és indítottak el. Kijevben, a magyar külképviselet és Gruber Mihály diplomata szervezésében pár hete indult el a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve egy jótékonysági aukciós program, ami a háborúban kárt szenvedettek megsegítését tűzte ki célul, és ebbe a programba a RIT tagok alkotásai is bekerültek, de szerepelnek benne az Ukrajnai Nemzeti Művészeti Szövetség Kárpátaljai tagozatának művészei is. Tagjaink több olyan jótékonysági rendezvényen, jótékonysági programban is részt vettek, amelyek a háborúban károsultak támogatták állami vagy civil kezdeményezés alapján. Köszönjük a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal kulturális osztályának a támogatást, hogy ebben az időszakban is tovább működhettek Kárpátalján a kulturális intézmények, és mi is megtarthatjuk tárlatunkat a múzeum épületében. Köszönjük a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola partneri együttműködését is ebben a nehéz időszakban. Legvégül pedig köszönjük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség munkáját, amivel a RIT alapítása óta biztonságos hátteret biztosít működésünknek.

A hetekben több olyan programról is hallhattak, amelyek az adventi időszakban a kultúra fontosságára és a művészet teremtő erejére hívták fel a figyelmet. Nemrég nyílt adventi kiállítás Magyarország Ungvári Főkonzulátusán, szintén a napokban nyitották meg a Szlovák konzulátus karácsonyi kiállítását és a napokban nyílt meg munkácsi művészek alkotásaiból karácsonyi tárlat a Munkácsi Magyar Házban. Tegnap, majdnem percre pontosan ugyanebben az időben, az Uzhhorod Galériában álltunk az Ukrán Művészeti Egyesület Karácsonyi Tárlatának megnyitóján. Ezek az események mind arról tanúskodnak, hogy nem valósultak meg azok a tervek, amelyek teljesen el akarták lehetetleníteni az életet Ukrajnában. Ez reménnyel tölthet el mindannyiunkat. Engem megerősítettek abban a hitemben, hogy igenis tovább kell dolgoznunk a holnapért és terveznünk egy jobb jövőt. Arra hívnám fel a jelenlévőket, hogy aki teheti, az látogassa meg ezeket a tárlatokat, ha egy kis feltöltődésre vágyik az adventi időszak utolsó napjaiban.

Nem állhat meg a munka, erről döntöttünk szeptemberi tisztújító közgyűlésünkön is, amelyen újabb 5 évre választott meg engem a RIT tagsága az elnöki posztra. Köszönöm tagjainknak a bizalmat, és igyekszem helytállni ennek a feladatnak a továbbiakban is. Nagy örömömre szolgál, hogy végre sikerül bemutatnom a 2 éve készülő albumunkat, aminek nagyon nehéz, regényes útja volt idáig, amikor végre a kezemben tarthatok belőle egy példányt. (Koronavírus miatti bezárások, a kiadó költözése és a háborús helyzetben kialakult anyag- és papírhiány miatt.) Az album létrejöttében a Kárpáti Kiadó volt segítségünkre. Köszönöm nekik a közös munkát, és további szakmai sikereket kívánok számukra. Mivel nem tudtunk annyi példányt kinyomtatni, mint amennyit szerettünk volna, szívem szerint én leginkább ezres nagyságrendekben gondolkoztam volna. De az alacsony példányszámot talán pótolja az, hogy a mai napon elérhetővé tettük az album digitális változatát a honlapunkon egy emlékvideóval kiegészítve, amelyben a RIT 4 Kárpátalján élő alapító tagjával, a felvételek után kis idővel elhunyt Benkő Györggyel, továbbá id. Hidi Endrével, Réti Jánossal és Erfán Ferenccel beszélgetek a RIT alapításának körülményeiről és az elmúlt 30-32 év eseményeiről. Ezért kérem a jelenlévőket, hogy ha tehetik, olvassák, kattintsanak a digitális változatra is. A támogatóinktól, partnereinktől és művész kollégáinktól egy kis türelmet kérek, engedjék meg, hogy az új év első hetében felkeressük őket a nekik szánt tiszteletpéldányokkal, az itt elhelyezett pár darabot pedig szeretettel ajánljuk a megjelent barátoknak.

Az alábbi képre kattintva megtekinthető a katalógus digitális változata és a RIT-30 dokumentumfilm:

A beszámoló után engedjék meg, hogy pár szót ejtsek a mai nap valódi ajándékairól, a termekben látott alkotásokról. Számomra a Téli Tárlat tényleg olyan, mint egy karácsonyi ajándék. Az expozícióra készülve türelmetlenül várom, hogy ki mit hoz a kiállításra magával. Mindig ér meglepetés, amikor kicsomagoljuk a beérkezett munkákat, és mindig fejvakarva kezdjük a munkát: hogyan is lesz ebből a 22 különböző művészeti látásmódból egy összefogott koherens kiállítás. Ezért is hozunk létre tematikus csoportokat a beérkezett anyagokból. A lépcsőn felérve ízelítőt kap a vendég, hogy mi is várja őt a Tárlaton. Ezen a folyósón id. Hidi Endre kerámiái fogadják az belépőket az új állványokon, valamint a tanáraik társaságában ezen a folyosón kaptak helyett a 2022-es év RIT ösztöndíjasainak munkái. Múlt és jelen egy helyen, több generáció művészei együtt, ami szépen reflektál a Társaságban megfigyelhető kapcsolatokra.

2022 RIT ösztöndíjasai: bal oldalon - Ruszin Noémi, jobb oldalon - Pálincsák Jána

 A nagy teremben a Kárpátaljai festőiskola hagyományait követő tájképeket, csendéleteket és portrékat látunk. Évzáró tárlaton vagyunk és ez a terem tényleg olyan, ami összefoglalja az évszakok változását egy évben, itthon Kárpátalján. A második teremben kaptak helyett az absztraktabb munkák és a grafikai, valamint iparművészeti alkotások, melyeknek témája változó. A legtöbbjük valamilyen természeti jelenségből indul ki, de a terem vége felé haladva megjelennek a háborús témák is. Ez a témaválasztás tovább folytatódik az utolsó teremben, ahol a szomorkás, szentimentális, és talán mondhatom, hogy lírai művek kaptak helyet. Ezeken a munkákon zsigeri válaszokkal találkozunk a szorongó, félelmekkel teli napjainkra, de azért megmutatkozik a remény is a munkákon.

Én ezzel a reménnyel, a reménykedéssel zárnám beszédemet. Remélem, hogy jövőre is találkozunk, sokszor, sok hasonló eseményen, leginkább azt remélem, hogy békésebb körülmények között.

Végezetül mindenkinek áldott, békés Karácsonyt és reményekkel teli Új Évet kívánok.

 

Köszönöm, hogy meghallgattak

Kulin Ágnes, a RIT elnöke

A kiállító művészek egy csoportja. Állnak, balról: Szocska László, Homoki Gábor, Gogola Zoltán, Zsigó Olívia, Dikun György, Kulin Ágnes, Soltész István, Tóth Róbert, Kutasi Csaba. Ülnek, balról: Ruszin Noémi, id. Hidi Endre, Hrabár Natália, Erfán Ferenc, Réti János.

(nincs jelen a képen: Baraté Ágnes, ifj. Hidi Endre, Habda László, Kalitics Erika, Klisza János, Kopriva Attila, Matl Péter, Pálincsák Jána, Veres Ágota, Villasek Tibor)

 A megnyitóról és a kiállításról képeket tekinthetnek meg az alábbi linken:

https://reveszimretarsasag.hu/hu/galeria/72/teli-tarlat-2022

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés