RIT ÖSZTÖNDÍJ - 2022
2022. 10. 13.

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága negyedik alkalommal hirdet ösztöndíj-pályázatot olyan kárpátaljai és kárpátaljai származású fiatal képző- és iparművészek számára, akik 2022. november 20-ig nem töltik be 30. életévüket.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A háború mindent felülír, ilyenkor változnak a fontossági sorrendek és a művészetre jutó figyelem, támogatás helyét más célok veszik át. Ez megterhelő időszak, egyben az újratervezés időszaka is. Új alkotói világok és gondolatok formálódnak, amelyek a háború történéseit segíthetnek értelmezni, feldolgozni, esetleg támogatói közösséget biztosítani a hasonlóan- és másképp gondolkozó művészek számára. Ilyen formában működött 1945-1948 között az „európai iskola”, amely támogatást nyújtott a kommunista diktatúrával szembe helyezkedő gondolkodók számára.

Egy nemzet megszületéséről szól Leon Cogniet: Jelenetek 1830 júliusából, más néven Zászlók című, egy A4-s papírtól is kisebb méretű vázlata, ami a francia trikolor kialakulásának története is egyben.

Leon Cognet- Jelenetek 1830 júliusából/Zászlók,1830 (olaj-vászon,19 x 24 cm )
Leon Cognet- Jelenetek 1830 júliusából/Zászlók,1830 (olaj-vászon,19 x 24 cm )

A spanyol polgárháború rémálomba illő szörnyűségeit dolgozza fel Picasso egész falat beborító Guernica című munkája:


Picasso: Guernica (olaj vászon,349 x 776 cm ) című alkotása előtt álló gyerek

A szomorúan ismétlődő jelenségek, bármilyen kicsi vagy grandiózus alkotói elképzelésben öltenek testet, vagy az európai iskolához hasonlóan csak átmeneti-rövid ideig működhettek, arról tanúskodnak, hogy a művészet is segíthet a jelenleg még nyitott sebeink begyógyításában.

Ebben a megterhelő időszakban szeretnénk a fiatal művészek alkotómunkáját támogatni abban, hogy a pusztítással szemben álló alkotói folyamat ne szakadjon meg. Ezért ebben az évben úgy döntöttünk, hogy két személyt is támogatnánk munkájában.

Az alábbi két kategóriában pályázhatnak a fiatal alkotók:

  1. Kárpátaljai Magyar fiatal képző- és iparművész

  2. Kárpátaljai fiatal képző- és iparművész

A tavalyi évben harmadik alkalommal meghirdetett ösztöndíj-pályázatunk kapcsán sok ígéretes fiatal művészt ismerhettünk meg, akik közül Mocsán Sándor festőművész lett a a 2021-s év RIT ösztöndíjasa.

2021-s év RIT ösztöndíjazottjáról Mocsán Sándorról egy bemutatkozó cikket olvashatnak ide kattintva

Az ösztöndíj részét képezi:

  • Egyszeri pénzösszeg. NETTÓ 15 000,00 UAH értékben.
  • A nyertes pályázó egy alkotással részt vehet a Társaság 2022-es Téli Tárlatán. Az alkotót bemutatjuk a RIT honlapján és fórumain.
  • Egy áttört tölgyfa szobor-kisplasztika, amely építő elem-tégla mintájára készült. A fiatal művészek alkotó tevékenységének egyik fontos szerepére utalunk; hiszen ők azok az építő elemek, akik tovább gyarapíthatják kultúránkat és művészeti értékeinket. A szobor Kulin Ágnes tervei alapján készült és Bíró Imre nagydobronyi gravírozó mester keze munkáját dícséri.

A pályázathoz szükséges adatok:

  • Fényképes önéletrajz (minta letölthető a www.reveszimretarsasag.hu oldalról).
  • Digitális portfólió pdf formátumban, minimum 10, maximum 20 alkotással (az alábbi adatok feltüntetésével: cím, készítés dátuma, méretek, technika).
  • Ars poetica/ Alkotói hitvallás (maximum egy oldal).

Továbbá az ösztöndíj-pályázat nyertesének egy alkotása bekerül a RIT művészeti gyűjteményébe. Kérjük, a pályázatában jelezze, melyik az az egy alkotás, amelyet felajánlana a Társaság gyűjteményébe.
 
Leadási határidő:

2022.11.20. 12:00 (középeurópai idő szerint)

A pályázati anyagokat az alábbi email címre várjuk:
info@reveszimretarsasag.hu

A levél tárgya: RIT ösztöndíj 2022 KATEGÓRIA 1, vagy RIT ösztöndíj Kategória 2 (kérjük megjelőlni)

 

A pályázathoz szükséges formanyomtatvány ide kattintva letölthető

 

A korábbi évben beadott pályázat nem kizáró ok, így a korábbi évben pályázó művészek ismét jelentkezhetnek!

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés