Szellemek járnak a Főiskolán!
2022. 12. 04.

Legutoljára a II. RFKMF Filológia Campusának második szintjén láttak négy árnyalakot ólálkodni. A művészeti szaktantermek ablakaiban hirtelen, a semmiből megjelent három férfi és egy női alak.

A felbukkanó sziluettek kísértetiesen hasonlítanak kárpátaljai magyar származású, immáron eltávozott művészekre. Mintha a szaktantermek névadó művészeinek kissé megfiatalodott alakjai őrködnének a róluk elnevezett szaktantermek felett. Olyan alakokat láthatunk, akik a főiskola pedagógia és pszichológia tanszékén a festészeti alapokra és a vizuális nevelés módszertanára tanították a hallgatókat; például Balla Pál, aki óráin élő enciklopédiaként ontotta magából az információkat és a bohém, tanulságos történeteket a kárpátaljai művészvilág legendáriumából, akire nemcsak a művészet pedagógia szépségére képzett óvoda- és tanító pedagógusok, de a kárpátaljai Erdélyi Béla művészeti szakközépiskola diákjai is örömmel emlékeznek. Veres Péter és Benkő György festőművészek közül ki rövidebb-hosszabb ideig állt a tanítói katedránál, de a tanítás mellett mind a ketten aktívan részt vettek a kárpátaljai művészéletben és társalapítóik voltak a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságnak. Horváth Anna neve pedig fogalom a kárpátaljai művészkörökben, kezei között nemcsak az agyag formálódott mesterien, de sok művész pálya is az ő műhelyében taposta ki magának az egyéni alkotópályák ösvényeit.

A rövid keresgélés után mindenki megtalálta végül saját helyét, így a 207. számú MŰVÉSZETELMÉLET és GRAFIKA szaktanteremben legtöbbször egy fiatalos Balla Pálra hasonlító alakkal találkozhat az arra járó.

     

A 206-s SZOBRÁSZATI szaktanteremben egy női alakot mintázó szemüveges és kontyos női alak jelent meg, aki Horváth Anna beregszászi szobrász, keramikus és érme művészre hasonlít.

A 205-s FESTÉSZETI szaktanterembe két alak is beköltözött, akikben Veres Péter festőművészt és barátját Benkő György festőművészt véltük felfedezni.

Bár számunkra elég könnyű volt az ismerős sziluetteket beazonosítani, de a lenti fotó is segítségünkre volt ebben. A 2004-s felvétel Veres Péter 60. jubileumi kiállításán készült, Balla Pali bácsi kivételével, sikerült három említett művészt is közös lencsevégre kapni ezen a fényképen:

Balról számolva az első ülő alak Horváth Anna szobrász; mögötte Veres Péter családja sorakozik: az első alak Veres Irén, a művész felesége, majd lányuk Veres Ágota és a művész unokája Gábor látható, majd maga Veres Péter, akivel szemben Benkő György tartja éppen megnyitó beszédét, közöttük Orosz Ildikó a főiskola elnöke áll. Benkő György mögött Soós Kálmán a Főiskola volt rektora áll, és végül Csernicskó István a főiskola jelenlegi rektora zárja a sort. (forrás: karpataljalap.net)

Akik ismerték őket reméljük, ráismernek a sziluettekben régen látott kollégáikra, barátaikra, tanáraikra. Akiknek nem volt szerencséjük találkozni velük, azoknak segítségükre lehet megismerésükben a megelevenített alakjuk és a tantermek mellett kihelyezett rövid ismertető életrajzok és reprodukciók.

Színesítsük emlékezetükkel a környezetünket, elevenítsük fel a számunkra fontos emberek szellemét. Akik a szaktantermek mellett járnak, azok reméljük, még sokáig találkozhatnak alakjaikkal.

SZELLEMVADÁSZATRA FEL!

 

A művészek megelevenítésében a főiskola munkatársai és a szaktantermek laboránsai vettek részt: Gogola Zoltán, Kovács Gyöngyi, Kutasi Csaba és Kulin Ágnes.

Az érdeklődők többet is megtudhatnak a lent közétett tájékoztatókból.

 

Kulin Ágnes, a főiskola tanára, a RIT elnöke

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés