SZEMÁN FERENC-ÖCSI SZÜLETÉSÉNEK 85. ÉVFORDULÓJA!
2022. 03. 27.

A mai napon, március 27-én és 1937-ben született Szemán Ferenc-ÖCSI. Ezen a napon, születésnapjának 85. évfordulóján emlékezzünk meg a kárpátaljai művészvilág és 60-80-s évek Ungvári avantgárd egyik színes alakjáról, Öcsiről.

 

Szemán Ferenc a 2000-s évek elején ,

 Fotográfus: Drohovécs Méhájló, Forrás: Wikipedia

A mai napon, március 27-én 1937-ben született Szemán Ferenc-ÖCSI. Ezen a napon, születésnapjának 85. évfordulóján emlékezzünk meg a kárpátaljai művészvilág és 60-80-s évek Ungvári  avantgárd egyik színes alakjáról, Öcsiről.

1953–1958 között az Ungvári Iparművészeti Szakiskolában tanult. Tanárai voltak: Erdélyi Béla, Manajló Fedor, Sepa Antal.

1958–1960 között magánhallgatóként elvégezte a Tallinni Képzőművészeti Főiskolát.

1991-ben megkapta a határon túli magyar képzőművészek számára alapított nemzetközi Hollósy Simon-díjat.

2004-ben a Kárpátaljai Magyar Nívódíjak Hollósy Simon Képzőművészeti Díjával ismerték el munkásságát.

"Öcsi-bá", mindig is mágnesként vonzotta az emberek figyelmét. Nem csak a kárpátaljai, a magyarországi és ukrajnai művészközösség, de a művészeti életet nem követők is felfigyeltek rá; az ungvári korzón sétálók tekintete is megakadt törékeny termetén, amiből mégis valami rejtéjes erő sugárzott. Nem csak festészete volt különleges, ami kiemelte környezetéből, de életének minden szegletében és szerepeiben, a megjelenésben is megmutatkozott az a valami, az a Je ne sais quoi -Tudom is én micsoda, ami megkülönböztette őt a többiektől. Sokak számára „nem hajlott” megfelelően a dereka és emiatt nem volt döccenőmentes az életpályája. A 90-s évek elején fogalmazott cikkében, Prihogyko Olena-Dusa művészettörténész így ír Öcsiről és művészetéről :

1990-től a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának a tagja. (egyben alapítótagja) 1992, 1996, 1997: a mezőkövesdi és a lakitelki művésztelepeken alkot. Pályájának korai szakasza a 60-as évek derekára esik. Ebben az időszakban készített munkái nem feleltek meg a hivatalos ideológia elvárásainak. Saját művészi kifejezőeszközöket keresett, miközben merész formai kísérletekbe fogott, ennek következtében csaknem két évtizeden át kirekesztették a hivatalos művészeti életből, alkotásait gyakran kizsűrizték, s megtagadták felvételét Ukrajna Képzőművész Szövetségébe. Csupán a 80-as évek közepén bekövetkezett szellemi változásoknak köszönhetően kapcsolódott be az alkotói folyamatba, mégpedig igen aktívan. Egyéni kiállításokat rendez, szerepel a bel- és külföldi tárlatokon, művésztelepeken dolgozik. Széles alkotói skálán mozgó művész. Tájképeket, csendéleteket, portrékat, figurális kompozíciókat fest. Piktúrájának jellemző vonása a tiszta színek, a plasztikus formák, az oldottság, a szabadon szárnyaló fantázia, a meghökkentő képi és formai megoldások, a hiperbolizálás és deformáció merész alkalmazása.

Forrás: https://artportal.hu/lexikon-muvesz/szeman-ferenc-6423/

 

                                        

                       Cím nélkül-1977, olaj vászon                                               Önarckép-2001, Olaj vászon   

A RIT alapítótagjaként fontos szerepet válalt a kárpátaljai magyar alkotók közösségének kiépítésében és szervezésben. 2004-ben hirtelen hagyta maga mögött ezt a világot,az ungvári Kálvária temetőben szülei mellett találta meg végső nyughelyét.

                     

        A sírhelyet, a Magyar állam és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a RIT állíttatta helyre 2018-2021 között.

Legutoljára a 2017-ben rendezett ungvári emlékkiállításán láthatta a közönség alkotásait és a munkásságát bemutató több mint 50 darabból álló gyűjtemény darabjait, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. A Múzeum gyűjteménye több alkotását is őrzi "Öcsibának", amelyek a tematikus ideiglenes tárlatakon és gyűjteményes kiállításokon kerülnek bemutatásra.

Ha további információk érdeklik Szemán Ferenc-Öcsi művészetéről látogasson el a művészt bemutató alkotói oldalra a RIT honlapján:

https://reveszimretarsasag.hu/alkoto/25/szeman-ferenc-ocsi

 

Kulin Ágnes, a RIT elnöke

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés