Veres Ágota-kiállítás nyílt Lembergben
2020. 10. 30.

Zöld napló címmel nyílt kiállítás október 27-én a lembergi Dzyga Művészeti Központban, melyen a látogatók Veres Ágota beregszászi festőművész különleges alkotásait csodálhatják meg.

A rendezvény a Kijevi Magyar Nagykövetség, a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége, valamint Malekh Larisza, a magyarok lembergi tiszteletbeli konzulja segítségével és támogatásával valósulhatott meg.

A kiállítást korábban már Kijevben és Odesszában is bemutatták.

Az est elejénVolodimir Kauffmann, a galéria művészeti igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, valamint Viczián Tamás konzul a Kijevi Magyar Nagykövetség nevében szólalt fel.

Köszöntőjében elmondta, hogy nagy örömmel tölti el a kiállítás megszervezése ebben a bonyolult időszakban, hiszen nagyon sok fontosabb rendezvényt törölni kellett, mint például a Lembergi Magyarok Fesztiválját is.

A konzul úr hangsúlyozta, hogy a Kijevi Magyar Nagykövetség célja: a szórványban élőknek is elhozni a magyar kultúra múltját és jelenét. Reményét fejezte ki afelől, hogy egyre több ilyen rendezvényt szerveznek a továbbiakban a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetségével, hogy az ukrán és magyar kultúra közelebb kerüljön egymáshoz.

Sajnos Veres Ágota a karanténhelyzet miatt nem lehetett jelen a lembergi megnyitón.

Az absztrakt impresszionizmus stílusában született műveket nagy érdeklődéssel tekintette meg a közönség.

A művésznő leírása és magyarázata szerint az kiállított alkotások lényege az, hogy felhívja a figyelmet a hiányra.

…A teljesség hiányát csak akkor látjuk, ha a festmény egy pontjára koncentrálunk, és éppen ez a kiválasztott pont lehet számunkra a festmény értelme, mely üzenetet hordoz… Mindegyik organikus részecske, mely különválik az egésztől, egy hangsúllyal bír, hatással van az egész műre…- olvashattuk.

Pszichológiai szempontból a Zöld napló fetményeiben felfedezhető a személyiség elvesztése az tömegben.

…A folyamat kapcsolódhat a túlélési ösztönhöz is, hiszen kevés erőfeszítéssel a legnagyobb biztonságérzetet nyújtja. Ha a kis részecskék, a kép apró elemei egymást utánozva egy irányba kezdenek el haladni, akkor elég nagy hatást érnek el. Csak egyetlen apró elem ellenkező irányba való fordulása megváltoztatja a kép egészét és a fény esésének a szögét. Ha a vásznon ellenkező irányba haladó részecskéket ábrázolok, akkor az rögtön figyelemfelkeltő lesz.  – írja a művésznő.

A rendezvény után Beregszászban sült pogácsával és beregi borral kínálták a jelenlévőket.

Bunda Fehér Rita
Kárpátalja.ma

© 2018 rit.uz.hu - minden jog fenntartva
powered byForweb - Webáruház készítés