Id. Hidi Endre kárpátaljai keramikusművész kiállítása
2019. 01. 30.

A tárlat megnyitó rendezvényén beszédet mondott Szász Jenő, az NSKI elnöke, valamint Kulin Ágnes festőművész, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke.

A művész a következőképpen vall magáról és munkásságáról: „A hagyomány követése az ahhoz való ragaszkodás szerintem ugyanúgy fontos dolog, mint a megújulási készség, amely szerencsére ott munkál mindannyiunkban. Az elmúlt fél évszázad folyamán kezem alól kikerült kerámiák ugyan formájukban és kidolgozásukban különböznek egymástól, de szellemiségüket tekintve, szerintem, ugyanazok.”

Szász Jenő beszédében emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben a galéria sikere töretlen volt, és immár a hatvanegyedik tárlat nyílik meg id. Hidi Endre alkotásainak bemutatásával. A művészről szólva elmondta, hogy talán a kerámiaművészet hasonlít leginkább Isten teremtő munkájára, hiszen a keramikus ugyanúgy agyagból készíti alkotásait, ahogy az Úr is formálta az első emberpárt.

Kulin Ágnes szakmai megnyitójában mestereként mutatta be a művészt, aki őt magát is megtanította a korongozás alapjaira. Mint mondta, id. Hidi Endre művészete nem kategorizálható, éppen ezért hívják alkotásait egyszerűen „Hidi-kerámiának”.

id. Hidi Endre alkotásai 2019. február 13-áig tekinthetőek meg a Teréz krt. 9. szám alatt.

Forrás: nski.hu

© 2018 rit.uz.hu - Усі права збережено
powered byForweb - Webáruház készítés