Jótékonysági kiállítás nyílt id. Hidi Endre alkotásaiból Magyarországon
2022. 04. 14.

Szép számmal összegyűltek az algyőiek szombaton délután a Faluházban. 16 órai kezdettel nyitották meg a Kerámiák című határon átnyúló tárlatot, a koncerttel záruló megnyitó teljes bevételét jótékony célra fordítják.

– A kiállításnak van egy nagyon szomorú apropója: az Ukrajnában zajló háború – emelte ki Kovács László, a GyeviKult Nkft. vezetője. – Ennek kapcsán olyan pozitív kezdeményezések születnek meg, aminek most mi is részesei lehetünk. Néhány héttel ezelőtt Bakos József és felesége, Veronka keresett meg azzal az ötlettel, hogy állítsunk össze egy jótékonysági kiállítást a Kárpátalján élő és alkotó Hidi Endre kerámiáiból. A kezdeményezéshez kapcsolódott két algyői művész, akiknek köszönjük a munkájukat és a segítőkészségüket, Balassi Mariann és Süli-Zakar Zita. A produkció teljes bevételét Nagydobrony rászoruló családjainak ajánljuk fel.

 
Édesapja és a helyi művészek közös tárlatát ifjabb Hidi Endre szobrászművész nyitotta meg. Beszédében bemutatta apját és annak munkásságát: idősebb Hidi Endre Nagydobronyban, a bevétellel támogatandó faluban él és alkot. A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alapító tagja, ami a kárpátaljai magyar művészeket fogja össze. 2020-ban a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért-díjat is megkapta.
 

 – Édesapám 1944-ben született, tehát még éppen Magyarország területén. Kárpátalja viharos terület, de több olyan ember él benne, mint édesapám is, aki keményen állja a helyét – fogalmazott ifj. Hidi Endre. Megtudhattuk, hogy apja festőnek készült volna, de végül annyira megszerette a kerámiát, hogy ahogy ő maga fogalmazott, „beleragadt a sárba" egy életre. Munkáiban a népművészet jelenik meg átírva, átfogalmazva a saját nyelvére.

 

A megnyitóbeszéd után a megjelenteket süteménnyel és pezsgővel vendégelték meg, majd a tárlat megtekintése után megnézhettek egy id. Hidi Endréről szóló kisfilmet. A rendezvényt Meggyes Csabi zenés műsora zárta.

© 2018 rit.uz.hu - Усі права збережено
powered byForweb - Webáruház készítés